«Faten tar valget»: Første program med Faten Mahdi Al-Hussaini sendes på NRK i dag. Foto: NRK
«Faten tar valget»: Første program med Faten Mahdi Al-Hussaini sendes på NRK i dag. Foto: NRKVis mer

Hijab-debatten

- Surrealistisk at dette har blitt den største klagestormen mot NRK noensinne

Vebjørn Selbekk mener «Faten tar valget» er godt tv.

- Jeg ble litt glad av programmet. Dette er godt tv og midt i blinken for målgruppen, sier redaktør i den kristne dagsavisen Dagen, Vebjørn Selbekk.

Han så de første to episodene av «Faten tar valget» like etter at de ble tilgjengelige på NRK nett-tv kl 15 i dag. Der fokuserer programleder Faten Mahdi Al-Hussaini (22) på miljø- og forsvarspolitikk. Hun er med miljøforkjempere på jakt etter spiselig mat som kastes, og hun deltar i en av Forsvarets militærøvelser iført full uniform.

- Godt tv: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Jørn H. Moen
- Godt tv: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

De siste dagene har det vært stor medieoppmerksomhet rundt «Faten tar valget».

Nesten 6000 har klaget til Kringkastingsrådet før programmet i det hele tatt er vist. Bakgrunnen for klagestormen er debatten rundt programlederens bruk av hijab.

Faten Mahdi Al-Hussaini ville ikke kommentere programmet på forhånd. Nå sier hun dette til nrk.no:

– Jeg visste at jeg kom til å bli kritisert for min hijab. Men jeg visste ikke at jeg kom til å bli kritisert så mye, og jeg visste ikke at vi hadde så mye hat på grunn av et plagg. Det gjør meg bare sterkere selv om det til tider var slitsomt å lese noen av de stygge meldingene.

Hijab og kors-nekt

Hijaben hennes har av flere blitt satt opp mot den såkalte korsnekt-saken der nyhetsanker Siv Kristin Sællmann i 2013 ble nektet av NRK å bruke et kors-smykke under sending.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var blant de som trakk paralleller mellom disse sakene. Hun mente hijaben i «Faten tar valget» var et uttrykk for en velkommen liberalisering fra NRK-hold. NRK på sin side fremhevet at retningslinjene for bruk av religiøse symboler var og fortsatt er annerledes i nyhetssendinger enn i andre programmer.

Elin Ørjasæter trakk seg fra Kringkastingsrådet i protest mot NRKs håndtering av klagestormen.

«Jeg er lei meg på vegne av de mange tusen klagerne som blir hengt ut offentlig av NRK som moralsk dårlige mennesker, før rådet selv har lest så mye som en eneste klage», skrev hun i en epost til Klassekampen.

- Selv om jeg beklager at hun trakk seg fra rådet, følger jeg Ørjasæter langt i hennes argumentasjon. NRK kunne ha bidratt til en mer nyansert framstilling i stedet for å brunbeise debatten. Og selv om NRK har vært flinke til å forklare forskjellene på denne saken og korsnekt-saken, er det ikke det samme som at publikum er enige i at et nyhetsprogram og et aktualitetsprogram vurderes ulikt, sier Selbekk.

Tipper økt klagestorm

Han mener NRK har en pedagogisk utfordring.

- Tror du mange av de som har klaget vil skifte mening når de nå får se programmet?

- Det er ikke sikkert. Selv om Faten er en god programleder som forhåpentligvis vil få flere unge til å stemme i Stortingsvalget, vet vi at spørsmål om islam og bruk av religiøse symboler skaper debatt. Og med den voldsomme medieoppmerksomheten tipper jeg antall klager kan komme opp mot 10000, sier Selbekk.

- Hva tenker du selv etter å ha sett de to første episodene?

- Det føles litt surrealistisk at dette har blitt den største klagestormen mot NRK noensinne.

«NRK mener ingenting om hijab. «Faten tar valget» er ikke et innlegg i debatten om hijab. Det er imidlertid et uomtvistelig faktum at Norge anno 2017 er et flerkulturelt samfunn der både hijab, turban og kors er en del av gatebildet i våre byer og tettsteder», skriver kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en kronikk på nrk.no.

«Jeg er ikke annerledes fordi jeg går med et jævla stoff på hodet» er det eneste programleder Faten Mahdi Al-Hussaini selv sier om hijab-bruken i løpet av de to første episodene av NRK-programmet.