Surrete saga

Det er ikke måte på hvilke farer barna i «Uten dekning» snubler inn i. Et gjenferd ville holdt lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det kan ikke være greit å bo på Island. I tillegg til en heidundrende finanskrise lurer snøstormer, sinte isbjørner og plirende gjenferd bak hver knaus, og hardhausene som har valgt å bo der forventer at du spiser den slimete fisken du får servert komplett med hode og øyne. I alle fall er det slik i ødemarken, dit Kalli (Bergthor Thorvaldsson) blir sendt for å tilbringe ferien sammen med faren, farens gravide kjæreste og en uspiselig stesøster mens moren leser til eksamen i Reykjavik. Det blir et brutalt møte mellom den lille urbanisten, med laptop under den ene armen og en bærepose med syntetisk utseende godteri under den andre, og naturmenneskene med spiritistiske tilbøyeligheter som bare trekker på skuldrene av at de ikke har dekning på mobilen. Og enda har ikke gjenferdet vist seg.

Snøblind

Gjenferdet er et grønnskimrende flimmer av en liten gutt i gamle klær, og har sikkert gitt SFX-skaperne på Island litt sårt tiltrengt arbeid. Han viser seg for Kalli etter at de to barna er blitt etterlatt alene av en snøstorm og en særs dårlig timet fødsel, har et nifst smil som kan bety både det ene og det andre og har potensiale til å gi barna i publikum en støkk i deres unge liv. Han er det beste ved «Uten dekning». Men hva er det han vil? Det finner ikke Kalli ordentlig ut av før han har gått seg vill i snøen, reddet et storøyet lam fra slakterbilen, overvunnet en isbjørn og overlevd en ekspedisjon til en mystisk grotte.

Sympatisk helt

Nå er den nerdete og ensomme Kalli en sympatisk helt, og flere de mer eventyrlige opptrinnene vil sikkert fungere fint som barnespenning. Men «Uten dekning» blir snøblind og ser ikke de dramaturgiske snarene. Filmen bruker lang tid på å etablere Kalli og de to familiene hans og den evige kampen mellom natur og kultur, før atten actionopptrinn skal krammes sammen på tre kvarter. Legg dette sammen med det høyst betenkelige i å inkludere spiritisme som en selvsagt del av en barnefilm - jada, jeg vet vi alle lekte spiritisme som barn uten å ta skade på sjela, men likevel - og konklusjonen blir at denne moderne barnesagaen mangler de gamle sagaenes stilrenhet og tillater seg altfor mye surr.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer