Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Susanna med krystallklar melankoli på sin nye plate

Wandrups utvalgte: Mørke, gjennomsiktige stemninger.

STERK VOKALIST: Susanna Wallumrød er en sterk fortolker av tekster. Og kresen i sitt låtvalg. Foto: Anne Valeur
STERK VOKALIST: Susanna Wallumrød er en sterk fortolker av tekster. Og kresen i sitt låtvalg. Foto: Anne Valeur Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Susanna Wallumrød har alltid gått sine egne, magiske veier i musikken. På den ene siden bruker hun litterære tekster, som gir spillerom for fortolkninger. På den andre siden er hun rotfestet i dype, folkelige tradisjoner og ser sammenheng mellom det keltiske, det amerikanske og det norske.

Det nye albumet har tittel etter en brutalt poetisk kjærlighetssang fra det store oseanet av overlevert folkmateriale, «Go Dig My Grave». Det er imponerende hvor avklaret og samtidig smertefullt, og totalt uten patos, hun fortolker denne teksten som handler om kjærlighetssorg, selvmord og ønske om å bli husket.

GO DIG MY GRAVE: Ny, sterk plate med Susanna Wallumrød og hennes magiske musikere.
GO DIG MY GRAVE: Ny, sterk plate med Susanna Wallumrød og hennes magiske musikere. Vis mer

På plata har Susanna med seg Giovanna Pessi på barokkharpe, Ida Løvli Hidle på trekkspill og Tuva Livsdatter Syvertsen på hardingfele og fiolin. Selv spiller hun på kalimba. Instrumentene brukes til å iscenesette stemningen rundt de sterke tekstene, som spenner fra Charles Baudelaires dikt til Joy Divisions visjonære tekstlinjer. det handler også om å gå inn i rus og fortapelse, gjennom whisky eller vin, på vei vekk fra verdens smerte.

Disse temaene kaller på dystre stemninger, men melankolien er krystallklar og gjennomsiktig. Den munner ut i Lou Reeds «Perfect Day», i en framføring som på både er kontrollert og på randen av å bli knust under verdens byrder. Plata lyser, fra en mørk flamme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!