Susanna med krystallklar melankoli på sin nye plate

Wandrups utvalgte: Mørke, gjennomsiktige stemninger.

STERK VOKALIST: Susanna Wallumrød er en sterk fortolker av tekster. Og kresen i sitt låtvalg. Foto: Anne Valeur
STERK VOKALIST: Susanna Wallumrød er en sterk fortolker av tekster. Og kresen i sitt låtvalg. Foto: Anne Valeur Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Susanna Wallumrød har alltid gått sine egne, magiske veier i musikken. På den ene siden bruker hun litterære tekster, som gir spillerom for fortolkninger. På den andre siden er hun rotfestet i dype, folkelige tradisjoner og ser sammenheng mellom det keltiske, det amerikanske og det norske.

Det nye albumet har tittel etter en brutalt poetisk kjærlighetssang fra det store oseanet av overlevert folkmateriale, «Go Dig My Grave». Det er imponerende hvor avklaret og samtidig smertefullt, og totalt uten patos, hun fortolker denne teksten som handler om kjærlighetssorg, selvmord og ønske om å bli husket.

På plata har Susanna med seg Giovanna Pessi på barokkharpe, Ida Løvli Hidle på trekkspill og Tuva Livsdatter Syvertsen på hardingfele og fiolin. Selv spiller hun på kalimba. Instrumentene brukes til å iscenesette stemningen rundt de sterke tekstene, som spenner fra Charles Baudelaires dikt til Joy Divisions visjonære tekstlinjer. det handler også om å gå inn i rus og fortapelse, gjennom whisky eller vin, på vei vekk fra verdens smerte.

Disse temaene kaller på dystre stemninger, men melankolien er krystallklar og gjennomsiktig. Den munner ut i Lou Reeds «Perfect Day», i en framføring som på både er kontrollert og på randen av å bli knust under verdens byrder. Plata lyser, fra en mørk flamme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer