Susanne Bier om hvorfor hun ville lage en komedie om kreft

- Det var noe som lå oss nært, sier den Oscar-belønnede regissøren.

(Dagbladet): - Jeg hadde lyst til å lage en film om kreft.

Slik forklarer den Oscar-belønnede danske regissøren Susanne Bier (52) bakgrunnen for sin siste film. Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende for en filmskaper som er kjent for å dra sine rollefigurer gjennom dype tragedier i filmer som «Brødre» og «Hevnen». Men kinoaktuelle «Sommerbryllup i Italia» er, som tittelen bærer bud om, slett ikke noe sorgtungt drama. Snarere en svært morsom film om kjærlighet og forviklinger. Eller romantisk komedie, som det heter.

Like fullt, altså, med en hovedperson - spilt av Trine Dyrholm («Festen», «deUsynlige», «En kongelig affære») - som lever med en kreftdiagnose.

STJERNEGALLERI: Pierce Brosnan og Trine Dyrholm spiller hovedrollene i «Sommerbryllup i Italia». Her fra filmens lansering. Foto: Scanpix
STJERNEGALLERI: Pierce Brosnan og Trine Dyrholm spiller hovedrollene i «Sommerbryllup i Italia». Her fra filmens lansering. Foto: Scanpix Vis mer

- Min mor ble rammet av brystkreft - to ganger - selv om hun er blitt helt frisk igjen. Også min samarbeidspartner og manusforfatter Anders Thomas Jensen opplevde at moren hans ble kreftsyk. Så det var noe som lå oss nært. Men når vi begynte å diskutere det, kom vi fort fram til at vi ikke ville lage en veldig seriøs film. Vi ville heller ta for oss temaet på en måte som ikke fremmedgjorde publikum. Så vi endte med en romantisk komedie, men fra et svært alvorlig utgangspunkt, sier Bier.

En å heie på Ikke at kreften er det eneste Dyrholm har å bale med i «Sommerbryllup i Italia», eller «Den skaldede frisør» som er filmens originaltittel. Hun har en lite spennende jobb, en soldatsønn i Afghanistan å bekymre seg for, en ektemann (Kim Bodnia) som ligger med en ung blondine og en datter som vil gifte seg med en gutt hun bare såvidt har møtt.

- Hun føler at det meste i livet hennes går i feil retning. Jeg ville ha en hovedperson publikum virkelig ville heie på. Selv sliter jeg med typiske romantiske komedier om pene mennesker i 20-åra med kule jobber og fete biler, det eneste problemet de har i livet er å finne den rette. Det er ikke lett å engasjere seg i sånne folk, konstaterer Bier.

Dyrholm pekte seg tidlig ut som hovedrolleinnehaver.

SOMMERFILM I ROMJULA:  Den Oscar-belønnede, danske regissøren Susanne Bier er klar med sin 13. film. «Den skaldede frisør» er blitt «All You Need Is Love» og «Sommerbryllup i Italia» på norsk. Filmen har premiere 1. juledag. Foto: Les Kaner / Nordisk Film
SOMMERFILM I ROMJULA: Den Oscar-belønnede, danske regissøren Susanne Bier er klar med sin 13. film. «Den skaldede frisør» er blitt «All You Need Is Love» og «Sommerbryllup i Italia» på norsk. Filmen har premiere 1. juledag. Foto: Les Kaner / Nordisk Film Vis mer

- Allerede etter å ha skrevet det første utkastet av manuset tok vi kontakt med henne. Hun har noe uskyldig over seg som jeg ville bruke i denne filmen. Dessuten har hun aldri spilt en slik rolle før - hun har bare gjort tunge, dramatiske roller, sier regissøren.

Skeptisk Den andre hovedrolleinnehaveren hentet hun fra Storbritannia. Tidligere James Bond-skuespiller Pierce Brosnan spiller Dyrholms datters blivende svigerfar i «Sommerbryllup i Italia» - og vi røper vel ikke for mye ved å avsløre at det blir søt musikk mellom de to. Men Brosnan var i utgangspunktet skeptisk til å ta rollen, røper regissøren.

- Da jeg kontakten ham, var «Brødre» den eneste av filmene mine han hadde sett. Det virket som om han tenkte «jasså, her kommer denne europeiske kunstfilmregissøren og skal liksom lage romantisk komedie». Men så leste han manuset, og responderte veldig på det, sier hun.

Kanskje fordi Brosnan trolig vet bedre enn henne selv hvor nådeløst og urettferdig kreftsykdommen kan ramme. I 1991 mistet han sin kone, skuespilleren Cassandra Harris, til sykdommen. Opplevelsen har Brosnan omtalt som noe som fullstendig endret hans syn på eksistensen.

PREMIEREKLAR:   «Sommerbryllup i Italia» har premiere i jula. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS
PREMIEREKLAR: «Sommerbryllup i Italia» har premiere i jula. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS Vis mer

- Filmens manus berørte ham åpenbart på et personlig plan. Men han likte også at filmen hadde en lett tone, man føler ikke at man blir kvalt av den, sier Bier.

Suksess I Danmark er «Sommerbryllup i Italia» en stor kinosuksess med over 650 000 besøkende. Det tilskriver hun den underbevisste frykten for dødelige sykdommer vi alle bærer på, men sjelden snakker om. Også hennes forrige film, «Hevnen», handler dypest sett om grunnleggende menneskelige reaksjoner. For den opplevde Susanne Bier først å bli belønnet med filmverdenens nest mest prestisjetunge pris, Golden Globe, i kategorien beste fremmedspråklige film. Deretter den mest prestisjetunge prisen.

- Å sitte i salen og bli ropt opp som Oscar-vinner hadde et element av uvirkelighet over seg. Det tok meg vel en måned å innse at det ikke hadde vært en drøm, sier hun og ler.

- Du sitter der og er veldig bevisst på hva du er med på, og så hører du navnet ditt bli lest opp, og så er du plutselig mest opptatt av hvordan du skal komme deg opp på det podiet uten å snuble, forteller hun.

OSCAR-VINNER:  Den danske regissøren Susanne Bier (52) fikk Oscar for filmen  «Hevnen». Foto: Scanpix
OSCAR-VINNER: Den danske regissøren Susanne Bier (52) fikk Oscar for filmen «Hevnen». Foto: Scanpix Vis mer

- Ingen norsk film har fått Oscar siden 50-tallet. Hva skal vi gjøre for å få det til?

- Det finnes nok ingen hemmelig oppskrift, er jeg redd. Man må bare lage filmer man oppriktig tror på. Det må komme fra hjertet - samtidig som filmen må underholde folk. Jeg har ikke sett den, men ut fra det jeg har lest høres det ut som om Norge har en potensiell kandidat i år, nemlig Kon-Tiki, sier Bier.