Susanne Kaluza (33) kjempet i ni måneder - mens hun var gravid - mot regjeringens reservasjonssak. Og vant

- Jeg har alltid ønsket å forandre verden.

KJEMPER  FOR SINE SØSTRE: Susanne Kaluza opplevde tre spontanaborter på to år. Hun var gravid mens hun kjempet mot at fastleger skulle kunne reserverse seg fra å henvise og hjelpe kvinner som ønsker å ta abort. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
KJEMPER FOR SINE SØSTRE: Susanne Kaluza opplevde tre spontanaborter på to år. Hun var gravid mens hun kjempet mot at fastleger skulle kunne reserverse seg fra å henvise og hjelpe kvinner som ønsker å ta abort. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Susanne Kaluza er en av ti «Årets navn»-kandidater her i Dagbladet.

Arnulf Øverlands ord «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv», er et mantra for bloggeren, redaktøren, forfatteren og samfunnsdebattanten Susanne Kaluza (33).  Mot all urett - Min far vokste opp i Tyskland under krigen. Familien ble senere splittet mellom Øst- og Vest-Tyskland. Han opplevde sult og død, og innprentet tidlig i meg hvor viktig det er å reise seg mot urett, sier Susanne Kaluza. I år har trebarnsmora stått fram som en av de sterkeste kvinnene i landet vårt.

I fjor høst innledet hun et korstog mot den blåblå regjeringens forslag om å la fastleger reservere seg mot å henvise kvinner til selvbestemt abort. Ni måneder senere vant hun kampen.  Kamp som kostet - Det var ikke min kamp alene. Men jeg kunne ikke sitte stille se at kvinner måtte finne seg i slik praksis. Saken druknet litt i den politiske dagsordenen, så derfor tok jeg affære, sier Kaluza. Nygravid, kvalm og i elendig form gikk hun løs på saken og brukte alle midler de sosiale, digitale medier byr på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer