Turbulent periode: Susanne Sundfør fikk et sammenbrudd i kjølvannet av suksessen med «Ten Love Songs» i 2015. Foto: Øistein Norum Monsen
Turbulent periode: Susanne Sundfør fikk et sammenbrudd i kjølvannet av suksessen med «Ten Love Songs» i 2015. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Nytt Sundfør-album

Susanne Sundfør forteller om depresjon og nervøst sammenbrudd

Avslører bakteppet for den nye plata i ferskt intervju.

(Dagbladet): I et større intervju med The Telegraph avslører Susanne Sundfør at privatlivet hennes krasjlandet samtidig som karrieren for alvor tok av med albumet «Ten Love Songs».

- Jeg tok på meg for mye ved å produsere det selv. Det hjalp ikke at jeg drakk og røykte og ødela stemmen min. Og ja, jeg gikk gjennom noen dårlige forhold, noen brudd, og personlige problemer som jeg har slitt med i flere tiår, og alt kulminerte i et nervøst sammenbrudd, sier hun til The Telegraph.

Videre utdyper hun at hun er en veldig emosjonell person som suger til seg det som skjer rundt henne.

- Det ble en krise. Etterspillet av den emosjonelle påkjenningen var en depresjon, og det er første gang det har hendt meg. Kroppen klarer det ikke lenger, så den bare skrur av en stund. Ingenting engasjerte meg. Jeg hadde ikke lyst til å spise. Jeg hadde ikke lyst til å gjøre noe som helst.

Mer organisk lydbilde

Da det først løsnet rant låtene til «Music for People in Trouble» ut av henne.

Den nye plata slippes 25. august. Både de to første singlene «Undercover» og «Mountaineers» og låter Sundfør har spilt live vitner om en mer organisk og neddempet utgave av artisten enn på forrige album.

25. juli opptrådte Sundfør på en BBC-overført Scott Walker-hyllestkonsert i Royal Albert Hall.

I forbindelse med albumreleasen spiller hun 30 konserter fram til midten av november. Turnelisten omfatter blant annet London, Paris, Brussel, Toronto, New York og Los Angeles.

Miljøengasjement

Først av de seks konsertene i Norge er en gratis nattkonsert på Gaustatoppen 26. august. Konserten holdes i forbindelse med en nattevandring for FNs bærekraftmål som arrangeres av Norad i samarbeid med DNT.

På 1900 meters høyde vil Sundfør spille solo med publikums hodelykter som eneste belysning.

Reiser til Nord-Korea, Kina, Nepal, Guatemala og Island har inspirert Sundfør i arbeidet med det nye materialet. Hun valgte bevisst reisemål med natur som vil kunne komme til å forsvinne om noen tiår.

Klimaengasjementet hennes har også resultert i spark mot norsk oljevirksomhet.

Da hun spilte den nye «Bedtime Stories» på Norwegian Wood i sommer la hun inn «Statoils» i tekstlinjen: «And all the oil’s been spilt and left us on this earth alone».