Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Suser av gårde med Sissel

GÖTEBORG-KØBENHAVN: Sissel Kyrkjebø er i farta. I øyeblikket turnerer hun i hele Norden. Dagbladet var med artisten i 24 timer. Hun skal holde nærmere 30 konserter før jul. Og over helga kommer ny plate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24 timer med Sissel Kyrkjebø (32) på veien er ikke noe hvilehjem: Fire byer, Göteborg, Helsingborg, Malmö og København, to konserter, Göteborg og Helsingborg, autografskriving, shopping og dåp av en regattabåt. Dagbladet hang på - helt til hjemlengselen tok henne.

Forrige fredag kveld i Liseberghallen i Göteborg. Publikumet i Liseberghallen i Göteborg svarer med stående ovasjoner. Dagen etter skriver avisene: «Hon har en röst ren och klar som en fjällbäck.» «Hon är elegant och vacker, det är stil och pondus över framträdandet.» «En snygg och prydlig konsert, men inte särskild överraskande.» «Vackert, varmt och välsjunget. M en också segt och sömnigt.»

Kritikk gjør vondt

- Anmeldelser kan gjøre vondt. Kritikk som rammer urettferdig gjør meg trist. Jeg blir ofte angrepet for å ha for mange stilarter. Men det er akkurat det jeg vil. En kjærlig og konstruktiv anmeldelse er godt å lese. Den kan jeg ta til meg, og den kan være til hjelp, sier Sissel.

Vi cruiser på myke skinnseter i 150 km/t mot Helsingborg. Foran sitter privatsjåføren og livvakta til TV3/Viasat/Kinnevik-sjefen Jan Stenbeck og Sissels manager Jan Fredrik Karlsen. Sissel prater åpenhjertig, men er trøtt og vil sove.

Ikke rart. Hun er midtveis i høstturneen. I går gjorde hun Göteborg. I dag åpnet hun med frokost og en joggetur med bassist Gulleiv Wee, han fra September When. For en time siden døpte hun seilbåten «Ørn». Sissel er gudmor for Jan Stenbecks Victory Challenge-team, som står bak seilbåten som skal delta i America's Cup 2003 med mannskap fra hele Norden.

Champagnesøl

- Det er en stor ære å bli spurt. Jeg sprutet to flasker champagne over båten. Fikk mye søl over meg, og jeg som ikke liker champagne, sier Sissel.

I Helsingborg møter vi musikerne og teknikerne, som er i gang med lydprøver i kulturhuset. I garderoben står frukt og snacks, honning og sitroner. Manager Karlsen kommer med vannkokeren, mens Sissel fjerner speilet på veggen.

- Jeg kan ikke sminke meg her. Jeg må ha ordentlig lys.

Gråter lett

Mens Sissel øver med bandet og lydmann Asle Nilsen justerer lyden, går manageren i skytteltrafikk mellom salen og scenen. Han gir råd og vink til Sissel og musikerne. Jeg tenker på noe hun har sagt: «Tettere på sjelen enn stemmen kan du aldri komme noe menneske.»

- Jeg kan ikke synge i emosjonelle sammenhenger. Jeg gråter så lett, og da sprekker stemmen. I begravelser og bryllup er jeg sjanseløs.

Sissel har en gudbenådet stemme. Og den blir bare bedre, avslører hun: - Jeg øver lite og går sjelden til sangpedagog, men opplever at stemmen er mer moden nå - fyldigere, bredere, større. Skjønner? Alt som skjer i livet, påvirker stemmen. Også at jeg er mor til Ingrid (5 1/5) og Sarah (2).

Sissel forteller at Eddie Skoller, som hun traff i 1989 og giftet seg med i 1993, skjermer om privatlivet. De opptrer heller ikke sammen på scenen.

- Jeg må ha et fristed.

Skoller har tre døtre fra tidligere ekteskap. Sissel er jevngammel med den eldste, og begge har barn på to år.

- Vi bor i samme nabolag, og er mye sammen. Det er veldig hyggelig, sier Sissel.

Mandag kommer Sissels nye cd, «Sissel in Symphony». Det er en slags «best of/live»-plate, spilt inn i Drammen teater med publikum i salen og med Kringkastingsorkestret på scenen.

- Jeg har alltid ønsket å gjøre en konsert med symfoniorkester og band. Plata er et utdrag fra konserten, som inneholder et par nye sanger, ellers har de gamle fått en ansiktsløftning.

Vi sitter i bussen og nærmer oss Malmö. Klokka er 23. Publikumet på den utsolgte konserten i Helsingborg slapp ikke Sissel før etter tre ekstranumre. Nattmat venter på hotellet. Inne på rommet får Sissel hjemlengselen kastet over seg.

- Jeg vil hjem, sier hun.

Bussjåfør Tom Ottosen stiller seg til disposisjon. I de 50 minuttene det tar hjem til København, ler og spøker hun. Og snakker om døtrene.

- Å, som jeg gleder meg til å kysse dem i morgen tidlig.

MARATONLØP: Å være Sissel Kyrkjebø på turné krever sin kvinne. Dagbladet var sammen med henne et døgn. Her sovner hun på vei fra Göteborg til lydprøver og konsert i Helsingborg.
Hele Norges coronakart