Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sushigenerasjonen

De unge må ta tilbake fredagskosen!

RÅ: Jan Egil Gjerde vil tilbake til å spise varmebehandlet fisk. Og biff. Foto: Shizuo Kambayashi / AP Photo
RÅ: Jan Egil Gjerde vil tilbake til å spise varmebehandlet fisk. Og biff. Foto: Shizuo Kambayashi / AP Photo Vis mer
Meninger

I ly av nattens mulm og mørke har en så kalt kulinarisk revolusjon inntatt spisebord rundt om i det ganske land. Noen slappe små fiskebiter og litt kokt ris er dyttet inn i litt sjøgress og vips så har vi nok et produkt som tar kosen fra oss. Hånd i hånd med jenter i tights, som på død og liv skal vise hvor sporty de er enten de trener eller ikke, stiger denne overprisede stiklingen frem.

Hva skjedde med jenten som overrasket deg med en saftig god biff med fløtepoteter og bearnaisesaus en fredagskveld? Gleden av å høre Ingrid Espelid si: «og så har me juksa litt» og vips så var fløtepotene ferdig, er byttet ut med en over middels sint japansk kokk som ruller en liten laksebit i noe som lett kan forveksles med alt det du ikke vil ha i garnet.

Du må ikke komme her og fortelle meg at en sushibit gir deg den samme deilige følelsen som å sette tennene i en alt for stor hamburger og skylle den ned med en munnfull øl.

Til prisen du betaler for et par korn med ris og en trist liten RÅ fiskebit, kan du fråtse i en stor kebabpizza fra San Marino hele fredagskvelden og fremdeles ha noe igjen til frokost dagen etter.

Skal man virkelig bruke fredagskvelden på å pille på en rå fiskebit, dyppe den i alt for mye wasabi, før man hiver den forbi alle smaksorganer, svelger den hel og skyller den ned med en alt for dyr vin man ikke har peiling på? Er det virkelig dette det er kommet til?

Vi har fisk i Norge også. Det har vi hatt i mange år. Det spiser vi hver mandag og heter noe så fantastisk som lettsaltet torsk/m poteter og smør, fiskeboller i hvit saus/m poteter og gulrøtter, fiskekaker i brun saus/m poteter, ovnsbakt laks/m sitron. Kjempe godt og billig! Tro det eller ei, så har vi faktisk overlevd i generasjoner i Norge uten å måtte spise fisken rå.

At vi skal ha fokus på å spise sunnere og komme oss ut å misjonere litt er jeg helt enig i, men at en smålubben frekk liten fjortis skal slå pølsen min ut av hende på meg i det hun smålunter forbi meg i sin nyervervede tights, det blir å dra det litt for langt.

Her må være rom for oss livsnytere å strutte litt med magen vår også. Den er tross alt ikke formet over natten den heller. På lik linje med en six-pack og strutte rumpe så tar kosekroppen også tid å forme.

Til og med når man skal på date dukker dette frekke lille sjødyret opp. Dere gir ikke et mannfolk mye sjans til å imponere, når du serverer en mikroskopisk fiskebit og et par skistaver kalt spisepinner til å spise med.

Nå har vi nettopp begynt å få dreisen på å spise taco foran dere uten å grise, så kommer dere pinade meg med en ny rett vi må beherske. Vær snille med oss.

Få vekk denne lightversjonen av fredagskvelden og la oss få tilbake en helg hvor man slipper å løpe et maraton for så å gå hjem og telle kaloriene på dagens måltid. Sleng dere ned i godstolen eller gnek dere sammen i sofakroken og nyt hverandre og den ubeskrivelige deilige følelsen av å være mett.

Jeg skjønner at dette for noen er å trakke litt for nærme kanten, men jeg kan garantere at dere overlever og våkner lørdags morgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling