Sutherland på norsk øy

LONDON (Dagbladet): Hollywoodstjerner elsker å opptre i London-teatrene. Nå er det Donald Sutherland som forsøker seg på Savoy-teateret med det franske stykket «Enigmatic Variations» (Gåtefulle variasjoner), oversatt av sønnen Roeg Sutherland.

Flere kritikere roser Sutherlands spill, men kritiserer historien fordi den er så tynn. Stykket foregår på en norsk øy. Sutherland er nobelprisvinner, som kalles Abel Znorko og som bor i ensomhet. Hans siste bok består av brev mellom to elskende.

  • Den norske journalisten Erik Larsen, spilt av John Rubinstein, får et intervju med ham, og dramatikken stiger. Nobelprisvinneren skremmer gjester ved å skyte med skarpt og Larsen blir møtt av en skuddsalve, men ikke truffet.

Sutherland er en god skuespiller, derfor er stykket verd å se. Han startet sin karriere i London etter å ha gått på teaterskolen LADA (London Academy of Dramatic Art) her. Han spilte teater både i London og i andre engelske byer før han valgte Hollywood, hvor han har vært med i mer enn 100 filmer.

Det er prestisje for Hollywood-stjernene å komme til London. I fjor på denne tida opptrådte Charlton Heston på Haymarket i «Love Letters». Det var en fiasko. Nå spiller Kathleen Turner Mrs Robinson i «The Graduate». Heller ikke hun imponerer som teaterskuespiller.

  • London har fått en ny musikalsuksess med «The King and I». Elaine Paige er på topp i rollen som engelsklærerinne som kommer til kongen av Siam for å lære barna vestlig oppdragelse og engelsk språk. Kongen spilles av Jason Scott Lee. Vi som husker Yul Brynner i filmen, ble skuffet over ham, men musikken er fin, med melodier som «Getting to Know you» og «Shall we Dance».

På Old Vic går «Dolly West's Kitchen», skrevet av den irske forfatteren Frank McGuinness. Han tar opp irenes nazisympatier under Den andre verdenskrig, som har vært tabu i Irland altfor lenge. En tankevekkende forestilling.

Et av de morsomste stykkene for tida er Peter Nichols «Passion Play» om utroskap og dårlig samvittighet. Et ektepar i hovedrollene har med seg en partner som er deres samvittighet. Latterbrølene runger i Donmar-teatret, og stykket overføres til Comedy-teateret fra 21. juni.

PÅ SCENEN: Donald Sutherland forsøker seg på Savoy-teateret i London med det franske stykket «Enigmatic Variations».