Anmeldelse: Gojira - «Fortitude»

Suveren Amazonas-hyllest

Franske Gojira tar metal og miljø på alvor.

Foto: Roadrunner
Foto: Roadrunner Vis mer
Publisert

«Fortitude»

Gojira

Metal

Utgitt: 2021
Plateselskap: Roadrunner / Warner Music

«Leverer på alle fronter»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Franske Gojira har helt siden starten av karrieren slått et slag for miljøet. Som et heavy metalens svar på NRKs Planetpatruljen har firerbanden formanet verden om å ta vare på plante- og dyreriket på sitt eget karakteristiske vis. Tonesatt av nytenkende riff, fiffige arrangementer og en over gjennomsnittet god teft for hvordan lage kompliserte materie til effektive metal-hits.

«Fortitude» har mer av alt dette, både musikalsk og tematisk. Plata er et musikalsk slag for regnskogen og Amazonas. Bandet har også gått langt utover det å skrive musikk om ødeleggelsene, de har også startet innsamlingsaksjoner og etablert ressursgrupper. Ikke ulikt det Sepultura gjorde med proto nu metal-eposet, «Roots». Flere av låtene her fremstår nærmest som hyllester til nevnte verk.

Hengivenhet

Gojira er en gruppe som det er vanskelig å ikke la seg begeistre av. Mest av alt på grunn av deres genuine engasjement, men også for deres utilslørte hengivenhet til musikkfaget. Lidenskapen ligger alltid tykt utenpå låtene når gjengen bjuder på.

På «Fortitude» tar de enda et steg i retning arenavennlig hardrock. «Another World» og «Born For One Thing» er klassiske Gojira-anthems som sitter ved første møte. Låter som «New Found» og «Hold On» viser at bandet har tonet ned de mer progressive elementene fra plater som «The Way of All Flesh» of «From Mars to Sirius».

Det betyr ikke at de har strømlinjeformet uttrykket sitt, de har bare blitt flinkere til å porsjonere ut de utfordrende elementene. Når det er sagt så har Gojira alltid vært suverene på å gjøre musikken sin tilgjengelig selv om kompleksiteten i bunn er aldri så heftig.

Noe repetisjon

Det er dog noen få og små ankepunkt her. I motsetning til på de fleste av de foregående albumene gjengen har levert, smaker det noe av repetisjon her. Enkelte av låtene fremstår som en tanke formelpreget. «Into the Storm» er en sånn sang. Heldigvis for Gojira er formelen deres sabla god og den musikalske estetikken helt og holdent deres egen.

Da får man heller leve med at man får et par «hørt det før»-opplevelser gjennom plata. Gojira er fortsatt et av de friskeste og mest hardtarbeidende «nye» metal-bandene som eksisterer i dag.

De fortjener å bli lyttet til enten du heier på miljøet, har en forkjærlighet for kreativt og hakeslippfremkallende trommearbeid, eller rett og slett bare digger superfengende, riffsterk og bunnærlig metal.

Gojira leverer på alle fronter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer