Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Suveren le Carré

John le Carré har nådd normal pensjonsalder, men «slipper» roman nummer 17 på verdensmarkedet i disse dager, og «Single & Single» er fullt på høyden med alt annet han har skrevet.

Den nye romanen har mindre psykologi og mer action enn mange av de tidligere. Handlingen går raskere her, gir mindre tid til å ømme for såre barndommer og romantiske antihelter. «Smiley's people» er med, men ikke Smiley selv.

Myten om at Murens og kommunismens fall og den kalde krigen kunne gjøre spenningsforfatterne fattigere på stoff, iallfall de som opererte i det lyssky internasjonale miljøet, er for lengst drept. Det er nok av stoff å ta av: internasjonal våpenhandel, mafiaorganisasjoner av flere nasjonaliteter, narkotika, pengevaskerier. I boka er også salg av russisk, frivillig gitt blod en «vare», som erklært i US Federal Trade Commission.

Pengevask

Le Carrés helt denne gangen har nok også en liten sjelelig vanstelt gutt inni seg. Han er junior i «Single & Single», et London-firma som spesialiserer seg i pengevask i enormt omfang med store, forbløffende enkle vaskemaskiner. Pengestrømmen kommer fra en av postkommunismens mafiafamilier, og handlingen foregår foruten i London og Sør-England, i Tyrkia og Kaukasus - et område le Carré har operert i tidligere bøker og som tydeligvis fascinerer ham spesielt.
En utadvendt Smiley-figur er bokas andre hovedperson. Han er pensjonert tollembetsmann og leder en klandestin operativ gruppe som arbeider på dette feltet, beskrevet av en dame som holder foredrag for hans Joint Team:
I dag er aktiviteten altfor stor til at kriminalitet kan overlates til de kriminelle, den eksisterer ikke lenger isolert fra staten. Vi har ikke lenger med eventyrlystne forbrytere å gjøre som før eller seinere avslører seg selv.

Fristelser


Når en eneste containerlast kokain til britisk havn er verdt en milliard kroner, og havneinspektøren har en gasje på 400000 kroner, blir det snart oss selv det handler om. Det handler om vår evne til å motstå fristelser: Det gjelder havneinspektørens overordnede, tollerne, politiet, administratorer, bankfolk, advokater og alle andre i nærheten som velger å se en annen vei. Og hele denne virksomheten har en sentral kommando og én eier.
Omtrent noe slikt er le Carrés tese denne gangen, og romanen gir altså et eksempel, med kjøtt, blod og nerver, på hvordan dette virker i en eventuell virkelighet, i fiksjon eller faksjon.
Spennende blir det i alle fall, når mesteren le Carré arrangerer storyen. «Single & Single» er en tettere bok enn mange av de tidligere. Den dveler ikke så langsomt, får et raskere tempo og dermed økt spenningspotensial. I Smiley-serien, og andre, har le Carré nærmet seg Graham Greenes helter og antihelter, med samvittighet, med skyld-og-sonings-komplekser og drømmen om et idyllisk liv med hagebruk i Cornwall. Slikt antydes kanskje, men er egentlig ikke noe tema i denne romanen. Det spiller liten rolle. «Single & Single» er full av le Carrés fortellerkvaliteter, og den tette menneskeskildringen kommer sikkert i neste bok. Han er tross alt bare 67 år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media