Suveren litterær akrobatikk

Thomas Lundbo angriper livets kjernespørsmål fra en rekke vinkler — i en bok som merker seg ut både språklig og tematisk.

FINS NOE SVAR?: Thomas Lundbo spør hva som skjer om et menneske leviterer, blir uhørlig eller får et ringesignal fra Aliens.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
FINS NOE SVAR?: Thomas Lundbo spør hva som skjer om et menneske leviterer, blir uhørlig eller får et ringesignal fra Aliens. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «Antagelig er det ikke mulig å se opp på det enorme himmelrommet over oss uten å tenke at det må være noe der ute. Skulle vi si til oss selv at det er helt tomt, at det ikke fins noen der, ingen som ligner oss nok til å forstå oss, ville det innebære en ensomhet vi neppe ville være i stand til å utholde.»

Slik åpner Thomas Lundbo sin originale bok nummer to, «Synkere og svevere». Lundbo debuterte i 2006 med kortprosasamlingen «Det som blir igjen», som av flere kritikere ble utropt til årets debut. Han er prisbelønt franskoversetter og medredaktør i tidsskriftet Kuiper og Cappelen Damms debutantologi «Pilot». Sistnevnte er for øvrig nevnt i denne boka, i en sekvens forfatteren muligens ironiserer over seg selv og sitt forfatterliv.  

Utenomjordisk liv«Synkere og svevere» består av tre lange fortellinger. Her tar Lundbo opp eksistenstunge temaer som han liksom angriper fra alle kanter — eller gjennom alle sjangere: Novellistisk, ironisk, essayistisk, faktabasert, kriminallitterært. En komplisert litterær akrobatikk som Lundbo med visse skjønnhetsfeil haler elegant i land.   

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer