Anmeldelse, Dag Solstad, Tredje og siste roman om Bjørn Hansen

Suveren Solstad

Dag Solstad speiler seg i sitt eget vrengebilde i ny roman.

NY BOK: Dag Solstad er ute med sin tredje, og ifølge tittelen siste, roman om Bjørn Hansen. Foto: NINA HANSEN
NY BOK: Dag Solstad er ute med sin tredje, og ifølge tittelen siste, roman om Bjørn Hansen. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Romanskikkelsen Bjørn Hansen – eller Bj. Hansen, som forfatter Dag Solstad vekselvis kaller ham på sitt sedvanlig underfundige vis – er tilbake i en tredje roman. At akkurat han, av de mange Solstad-skapningene gjennom årene, skulle trenge seg fram i en ny tekst, egger leseren til refleksjoner.

Plutselig står hele flokken av Solstad-bøkenes betuttede mannfolk og fremfusende kvinner der, oppmarsjert med sine evige liv, og de peker på Bj. Hansen: «Han!». Er han her for dem alles skyld?

I den første boka der Hansen figurerte under eget navn, holdt han til på Kongsberg og virket som kemner. Han var forbundet med den feiende flotte Turid Lammers og engasjert i amatørteater. På et tidspunkt reiser han til Litauen og blir lam. Tilbake i Norge er han henvist til rullestolen, men mot slutten av boka, mens han er på middagsbesøk hos noen venner og må på do, reiser han seg fra rullestolen når ingen ser ham, og står og tisser. Han er altså en svindler. Leseren må fundere seg fram til hva som ligger i det Hansen hevder er en protest. Mot hva? For å oppnå hva?

Ladet scene

Denne scenen blir stående som ett av de sterkeste bildene i Solstads litterære verden, i likhet med et par scener i den noe svakere roman nr. 2 om Hansen, «17. roman». Derfra er det umulig å glemme scenen der den aldrende Hansen, som før romanens start har sonet fengselsdom for svindel og nå er på besøk hos sin sønn, dennes kone og barnebarnet, plundrer opp vinduet på soverommet han har fått tildelt og flykter ut i natten. Men enda mer, scenen der barnebarnet Wiggo svever over «fjellheimen i Bø» i en formasjon av hangglidere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer