Anmeldelse: John le Carré, «En fri agent»

Suveren spionthriller

John le Carré (88) forsvarer sin legendestatus med denne spiddende dystopiske spionthrilleren.

ELEGANT: John le Carrés nye bok «En fri agent». Bildet er av Gary Oldman i filmen «Tinker Tailor Soldier Spy» (2011), basert på le Carrés bok med samme navn. Foto: Moviestore/REX/ NTB Scanpix
ELEGANT: John le Carrés nye bok «En fri agent». Bildet er av Gary Oldman i filmen «Tinker Tailor Soldier Spy» (2011), basert på le Carrés bok med samme navn. Foto: Moviestore/REX/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: «Brexit er rene, skjære fordømte galskapen» fastslår en av de mange eksentriske typene i «En fri agent». Der spår legenden John le Carré en dyster framtid for den vestlige sivilisasjon generelt og England spesielt:

Med et USA ledet av en løgnaktig og skruppelløs gangster som skyfler møkk for den like løgnaktige og skruppelløse Putin. Mens Boris Johnson er «dum som et brød».

Legg til at britisk etterretning nå er overtatt av skrivebordspioner med doktorgrad, halvkorrupte ledere og et gjerrig byråkrati, som bruker tiden sin på å undersøke hvorvidt agentene kunne tatt buss, der de tok drosje.

Russiske dobbeltagenter

Det er dette England den snart femti år gamle Nat vender hjem til etter tjuefem års tjeneste i den hemmelige britiske etterretningen – her kalt Kontoret. Nat er en språkbegavet, uredd og dreven feltagent, som avskyr rapporter og skrivebordsarbeid.

Under dekke av å være diplomat har han tjenestegjort i Russland og de østeuropeiske landene, og hans lange utenlandsopphold har gjort at forholdet til den liberale advokatkona og den opprørske datteren halter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer