Suveren!

Fornøyelig, brutal og en av de morsomste tragikomedier på svært lenge. «Fargo» er kanskje den beste filmen signert brødrene Joel og Ethan Coen.

«Fargo» utspiller seg i et vinterkaldt Minnesota og North-Dakota, et landskap i stor grad befolket av amerikanere av skandinavisk herkomst. Måten de oppfører seg på er som klippet ut av en riktig slem parodi på Bygde-Norge/Sverige, de er trauste, tause og trege. Hvis dette er bildet amerikanerne har av skandinaver - gud hjelpe oss. Men det gir store muligheter for komikk - kanskje ekstra morsomt for oss her hjemme. Ikke slik å forstå at «Fargo» er en komedie, den er snarere en tragedie med svært voldelige og svært komiske innslag.

Bilselgeren Jerry Lundegaard (William H. Macy) er i pengeknipe og forsøker å løse problemene sine ved å få et par småkjeltringer (Steve Buscemi og svenske Peter Stormare) til å kidnappe hans kone. Planen er å få sin steinrike svigerfar til å betale, og å dele løsepengene med kidnapperne. Men Lundegaard er like dum som desperat og øyeblikkelig lukter politietterforsker Marge Gunderson (Frances McDormand) lunta. Og det går virkelig galt til slutt.

Det skal godt gjøres å gi slike karikaturer liv, men et suverent skuespillerteam gjør at vi faktisk aksepterer disse typene. Frances McDormand er suveren som høygravid og lynskarp politietterforsker, William H. Macy gjør en uforglemmelig taperskikkelse av bilselger Lunde- gaard og Steve Buscemis kjeltring er også av første klasse. Føy til at Ethan Coens manuskript (basert på en virkelig hendelse) er underfundig og fengende, samt at broder Joels regi er upåklagelig. En av de beste i sin sjanger på lenge, lenge.