Suverene Enrico Pieranunzi

Endelig en hel oslokonsert med en av verdens beste jazzzpianister.

SOLO: Enrico Pieranunzi spilte en stor solokonsert i Kulturkirken Jakob fredag kveld. Foto: TERJE MOSNES
SOLO: Enrico Pieranunzi spilte en stor solokonsert i Kulturkirken Jakob fredag kveld. Foto: TERJE MOSNESVis mer

Da den italienske mesterpianisten og særs produktive komponisten Enrico Pieranunzi (59) spilte under Oslo Jazzfestival i 2007, ble han forunderlig nok avspist med en halv konsert. Men fredag kveld var han tilbake på festivalen, denne gang til en full solokonsert.

Etter å ha uttrykt håp om at den ville bli lenger enn den forrige, dro han likegodt til med noe som må være en soleklar kandidat til statusen som årets beste Oslo Jazzfestival-konsert.

 

Uanstrengt

 

Pieranunzi startet med tre egne komposisjoner, to av dem kjent fra triosamarbeidet med Joey Baron og Marc Johnson, og slo med det ettertrykkelig fast at han eier en teknikk som får de tetteste klangskyer og råeste toneras til å virke som uanstrengte fingerøvelser.

Samtidig er han en utsøkt pianolyriker som våger å la enkelttonene tale.Etter å ha endevendt «My Funny Valentine» så knapt en takt slapp fra det uten bruddskader og blåmerker, viste han den italienske, romantiske siden av sine formidlingsferdigheter i Nino Rotas berømmelige tema fra Fellini-filmen «La Strada», i sin tid en norsk ønskekonsertklassiker med den fengende tittelen «Smil sorgene bort». Deretter fulgte en Monk-hyllest («Rythm-A-Ning», «Blue Monk», «Round Midnight») — fossende og abrupt — før han avsluttet med et par egne låter og dediserte det andre ekstranummeret — en Scarlatti-sonate med improvisasjoner — til Oslo-publikummet.


Stor konsert

 

Det var en stor konsert fra en stor musiker som kommuniserte fullkomment med sitt publikum, både i full konsentrasjon på pianokrakken og ved mikrofonen når han lunt introduserte låtene. Teknikk, klangbehandling, fortolker- og improviseringsevne — Enrico Pieranunzi forener det hele som få andre jazzpianister, uten nykker, fakter eller andre ulekre primadonnatrekk. Måtte han bli skoledannende.