Anmeldelse: MGP 2021

Suverent fra svigerfar og svigersønn

River er et countryband bestående av «guttungen og faren til dama hans» - med kvalitetsmusikk.

RIVER I: Denne duo består av svigerfar og svigersønn. Noen velger dattera, andre velger faren. Thomas Heiland gjorde en «Ole Brumm», og fikk begge deler, her sammen med svigerfar Lennart Karlsen: et bra valg og en god match dette. Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK
RIVER I: Denne duo består av svigerfar og svigersønn. Noen velger dattera, andre velger faren. Thomas Heiland gjorde en «Ole Brumm», og fikk begge deler, her sammen med svigerfar Lennart Karlsen: et bra valg og en god match dette. Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nærmer oss slutten på presentasjonen av årets Melodi Grand Prix-artister. Denne uke får vi de fem siste. I dag slippes disse fire: Ane. Fin Imerika, River og Tuveia - og fredag får vi høre den siste, og direktekvalifiserte med Rein Alexander.

Som vanlig i en MGP-uke varierer kvaliteten fra noe riktig krisedårlig til håndverk det står respekt av. Det som gleder Dagbladets anmelder mest av de fire delfinalistene, er den myke countryrock-låta til familieprosjektet River.

ANE. FIN: Bak artistnavnet finner vi Ane Caroline Finstad
ANE. FIN: Bak artistnavnet finner vi Ane Caroline Finstad Vis mer

Ane. Fin: «Walking In My Sleep»
Tekst/melodi: Ane Caroline Finstad, Niklas Rosström, Espen Andreas Fjeld, Kim Rune Hagen, Vebjørn Jernberg.

Mange kokker og mye søl. Fem komponister har rørt rundt i grytene for å komme fram til dette uspiselige sølet. Kanskje Ane. Fin, eller Ane Caroline Finstad som hun heter, skulle stolt på egne krefter og stått på kjøkkenet alene.

Ane Caroline Finstad (29) er oppvokst i Horten, men har bodd i Oslo i en tredel av sitt liv. Hun har bakgrunn som korist, sanger og låtskriver - og er utdannet ved musikkskolen Limpi på Lillehammer.

Kan en MGP-opptreden få henne ut av skyggen? Glem det, noen minutter i rampelyset med en låt som gjør deg sjøsyk kan neppe etablere henne som artist. «Walking In My Sleep» er et popskvalder som krever inntak av Postafen for å komme seg gjennom. Et MGP-design for glemmeboka.

Ane. Fin er en av mange norske artister som også har ei fortid som deltaker i MGP jr. I 2006 deltok hun med låten «Trodde det var deg». Hun lager også podkasten «Ane. Fin & Folk», der hun visstnok belyser temaer som mental helse i musikkbransjen. Hva med å grine litt på «Lindmo»?

IMERIKA: Bak dette artistnavnet finner vi Erika Dahlen.
IMERIKA: Bak dette artistnavnet finner vi Erika Dahlen. Vis mer

Imerika: «I Can’t Escape»
Tekst/melodi: Erika Dahlen (Imerika), Bjørn Olav Edvardsen, Morten Franck og Ben Adams.

Erika Dahlen (24) fra Orkdal i Trøndelag debuterer dobbelt i årets MGP: Hun er låtskriver for Kaja Rode med låta «Feel Again», som er direktekvalifisert til finalen - og så har hun skrevet og framfører «I Can’t Escape» i den siste delfinalen.

Hennes stemmekvaliteter er ikke umiddelbart lett å vurdere, hun synger fint, lyst og vakkert. Men har hun kraft? for det skulle jeg ønske kom tydeligere fram. Mer kjøtt på beinet, som er ganske fint, egentlig. Kanskje hun trøkker mer til i helga.

Erika har bakgrunn fra Liverpool Institute for Performing Arts, (Lipa). Hun har planer om å slippe mer musikk under artistnavnet Imerika. Låta har hun skrevet sammen med blant andre Benjamin Stevens Adams, kjent fra det britisk-norske boybandet A1.

«I Can’t Escape» er en følsom, var og forsiktig låt, en vakker stilren ballade som viser at hun har kvaliteter som artist og låtskriver. Den er så nedpå og transparent at den kan få problemer med å nå gjennom «MGP-støyen».

RIVER: Duoen River med svigersønn og svigerfar leverer solid countryrock.
RIVER: Duoen River med svigersønn og svigerfar leverer solid countryrock. Vis mer

River: «Coming Home»
Tekst/melodi: Thomas Heiland, Lennart Karlsen, Magnus Claussen, Simen Meland Handeland og Tommy La Vardi.

«Coming Home» seiler opp som den stor overraskelsen i den siste delfinaleuka. Hvis kvalitet avgjør, går denne flotte, organiske poplåten videre til finalen neste uke. Vi river i, dere.

River bestående av Thomas Heiland (29) og Lennart Karlsen (50) beskriver seg som et popcountry-band fra Skien. Thomas og Lennart har familiestatus som svigerfar og svigersønn, og nå er de klare for den store MGP-scenen sammen.

Duoen River har tydeligvis talenter, både innen låtskrivingen og framføring - for dette låter rett og slett bare så fint. En likefram, lett melankolsk countryinspirert poprocker som sitter umiddelbart.

Svigersønn og svigerfar har begge solid erfaring: Thomas er kjent fra Cir.Cuz og for samarbeid med Morgan Sulele, Katastrofe, Jahn Teigen og Ole Evenrud. Lennart har begge beina plantet i gospel og country, og har en lang cv med plater og samarbeidspartnere, som ekteparet Monika Nordli og Steinar Albrigtsen.

TU VEIA: Denne trioen byr på morsom bygderap det lukter fjøs av.
TU VEIA: Denne trioen byr på morsom bygderap det lukter fjøs av. Vis mer

Tu veia: «Bli med meg på gar’n»
Tekst/melodi: Kristian Galaaen Bredalslien, Roar Galaaen Bredalslien, Bendik Johnsen, Torgeir Ryssevik, Carl-Henrik Wahl, Jonas Holteberg Jensen, Sindre Timberlid Jenssen og Sarah A. V. Johnston.

Felleskjøpet-rap og John Deere-hip hop kan være den beste beskrivelsen på denne morsomme, men likevel ikke helt imålkommende MGP-låta. Her har vi uhøytidelige og folkelig bygde-rap det lukter gjødsel, hjemmebrent og mineralolje av.

Tu veia (Ut av veien) består av Roar Galaaen Bredalslien (28), Kristian Galaaen Bredalslien (28) og Bendik Johnsen (25) som bor i Dalsbygda - «fem jorder sør førr a Therese Johaug», som de sier.

«Bli med meg på gar’n» er en vellykket bygdeskrøne, en karikert fortelling om, la oss si, Trygve Slagsvold Vedum, hvis han ikke hadde blitt Senterparti-leder. Til felelåt og munnspillharpe danser vi en folkedans-rap.

Jeg gleder meg til å se denne gruppa på scenen, kanskje med traktordekk, fenalår og frittgående høner, som de har samplet sammen med rautende kuer. Ingen MGP-vinner, men jeg liker dette Dalsbygdabrygget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer