Suverent!

I kveld holder sir Elton John hoff igjen i Oslo Spektrum. Dere 8000 som har sikret billett til showet, har mye å glede dere til. Dette kan bli hans aller siste konsert i Norge. Vi som var der i går, ble overøst med varme og et virtoust enmannsshow vi seint vil glemme.

Elton John har vært stjerne i over 30 år. Personlig tilhører jeg dem som mener at han ikke har gitt ut ei bra plate på om lag 20 år, men han har en fantastisk evne til å holde seg i popens elitesjikte. I går viste han hvorfor.

Sterkt nærvær

Det som skulle bli en to og en halv time lang musikalsk reise, åpnet med fanfarer da stjernen entret podiet, ulastelig antrukket i svart T-skjorte og kremgul dress med rosa briller på nesa. Åpningslåta var en av hans større hits, «Your Song», som han synger sammen med Ronan Keating på den rykende ferske konsertplata «One Night Only - The Greatest Hits».

På 90-tallet besøkte Elton John Norge tre ganger; i 92, 95 og 98, og da med fullt band. Akkurat som på liveplata synes jeg at Elton John med band kan bli too much og ordinært.

Alene ved flygelet, med hitparade og nærvær, ble dette en opptur. Elton John har truet med å pensjonere seg, så dette var kanskje hans siste norgesbesøk.

Richters skala

Den korpulente pluggen på noen og femti strutter av overskudd og musikalitet. Han var i sjeldent god form, og gikk ikke av veien for å spille noen takter stående.

Konserten var som været på Østlandet den siste måneden: nakent og rolig høstdrag ble uten forvarel feid bort av stormkast og pianotoner som tordnet som plaskregn.

Elton John spilte på hele sitt register, fra inderlige ballader og gospel, via honkytonk-rock og filmmusikk til boogie-woogie. Jeg er sikker på at enkelte partier ble registrert på Richters skala.

Noe hermetikk

Flere ganger gikk han ut på scenekanten og rettet oppmerksomheten mot publikum, også til dem som satt bakerst. Han la ikke skjul på at han trivdes, takket publikum gjentatte ganger og fortalte at han likte seg i Oslo Spektrum. Så er også dette hans eneste stopp i Skandinavia.

Min største innvending var den til tider utilslørte bruken av en syntheziser med hermetisk strykerlyd.

Den som trakterte dette, satt i skjul, for Elton John hamret hele tida flygelet. Han burde, etter min mening, ha holdt seg til det helakustiske og tort å satse 100 prosent på seg selv.

Scenedekoren var enkel med fire imiterte granittbautaer - slett ingen gravstøtter over en sliten stjerne.

Elton John

Elton John (Reginald Kenneth Dwight), født 25. mars 1947, britisk sanger, pianist og komponist.

Debuterte med «Empty Sky» i 1969, og slo året etter gjennom med lp-en «Elton John», og ble et av de store navnene i britisk pop. Etter hvert er det blitt mer en 40 album.

Kjent også for sine underlige kostymer og ekstravagante sceneshow, og omtalt som rockens Liberace.

«Nikita», «Your Song» og «Candle in the Wind» er blant hans mange hits. «Candle...» (opprinnelig om Marilyn Monroe) ble omskrevet og framført i prinsesse Dianas begravelse under tittelen «Goodbye, Englands Rose».

Elton John ble i 1998 adlet av dronning Elizabeth. Han ble hedret for sin innsats for å framme britisk populærmusikk, og for sitt arbeid for aids-saken.

I tillegg til musikk har han også interesse for fotball - som eier av klubben Watford.

I 1999 var han popbransjens rikeste i England, med en inntekt på 336 millioner kroner de siste 18. månedene.

<B>2000:</B> En sprudlende Elton John serverte en lang konsert med hits fra hele sin karriere i går.