Suzannahs bok

Problematisk redningsoperasjon for «sterk» og «enestående» kunstnerhustru.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En junidag i 1892 skrev Suzannah Ibsens stemor, den formidable Magdalene Thoresen, til stedatteren at «Din Mand har du været mer enn han maaske selv forstaar, og den Verden, som lægger sin Hyldest for hans Fod, skylder Dig maaske ligesaa meget som ham.» Sitatet er del av et lengre brevutdrag Astrid Sæther gjengir i den første biografien som er skrevet om Henrik Ibsens kone. Forfatteren understreker at «Utsagnet vitner om stor innsikt i og forståelse for Suzannahs lange og mange krafttak for Ibsens virke». Dét framstår imidlertid som helt unødvendig å poengtere: Gang på gang gjentar Sæther sin påstand om «den sterke kvinnen hun var», og hennes «enestående arbeid»: «Ved siden av styrken fant jeg også intelligens, vidd, humor, varme og mot. Det er en gjenklang av hennes stemme i alle de store kvinneskikkelsene i Ibsens dramatikk».

Ikke bare finnes knapt de rosende ord som ikke er dekkende for Suzannahs personlighet. Sæther leter seg altså – ikke uproblematisk – fram til spor av Suzannah og familien hennes i de fleste av Ibsens skuespill, enten det er i problematikk eller skikkelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer