ULIKHET OG KLIMA: Folks uro for økende ulikhet er velbegrunnet og fullt mulig å gjøre noe med, skriver SV-leder Audun Lysbakken, her i Dagbladets valgbod, i dette innlegget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ULIKHET OG KLIMA: Folks uro for økende ulikhet er velbegrunnet og fullt mulig å gjøre noe med, skriver SV-leder Audun Lysbakken, her i Dagbladets valgbod, i dette innlegget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Debatt: Valg 2017

SV er aldri på vippen, vi er alltid på venstresiden

Mandag 11. september kan bli et oppgjør med økende ulikhet og en passiv klimapolitikk.

Meninger

De store bevegelsene på meningsmålingene viser at en ny uro preger mange mennesker i landet vårt. Mange er frustrerte over at valgkampen ikke handler om det som er viktigst.

Den folkelige uroen over voksende ulikhet i makt og rikdom og den akselererende klimakrisa fanges ikke opp av de store partiene. De tilbyr ikke svar på de store spørsmålene, og derfor er det andre partier som vokser i denne valgkampen.

Hvis vi ikke gjør noe med den voksende ulikheten nå, vil forskjellene i makt og rikdom fortsette å vokse mot nivåer vi kjenner fra helt andre samfunn.

Internasjonale sammenlikninger viser at høyere ulikhet medfører lavere tillit mellom folk, større sosiale problemer og lavere økonomisk vekst. Folks uro for økende ulikhet er velbegrunnet og fullt mulig å gjøre noe med. Dagens regjering har valgt å gi 160 ganger mer i skattekutt til Norges rikeste enn til folk flest.

Konsekvensene av dette er godt kamuflert med at de øser av oljefondet og dermed sender regninga for skattekuttene videre til årene som kommer. Likevel har de gjennomført smålige kutt til de som har aller minst fra før, blant annet med kutt i barnetillegget for uføre og kutt i helsetilbud for amputerte, trafikkskadde og multihandikappede.

De borgerlige lovet oss et taktskifte i klimapolitikken. Det fikk vi, nedgangen i norske klimagassutslipp stoppet opp. De globale miljøkrisene vokser år for år: Artsmangfoldet forsvinner, vi får mer farlig ekstremvær, livsviktig matproduksjon utslettes og i framtida vil vi få store flyktningstrømmer som følge av klimaendringer. Det haster fryktelig med handling.

Vi kan redusere Norges oljeavhengighet. SV har som eneste parti lagt fram en helt konkret plan for hvordan vi kan kutte utslipp i neste fireårsperiode.

Vi kan rigge om skattesystemet slik at folk med lave inntekter får skattelette, mens den økonomiske eliten må bidra mer. Vi kan sørge for at de fattigste familiene får mer å leve av. Vi kan fikse boligmarkedet slik at det begynner å fungere for alle. Vi kan ta kontroll over arbeidslivet vårt, slik at faste og fulle stillinger er regelen. Vi kan stanse salget av det vi eier sammen, slik at fisken og jernbanen tilhører fellesskapet og ikke noen få på toppen.

Synes du både rettferdig fordeling og miljø er viktig? Heldigvis er det ikke sant at du må velge mellom de to. Tvert imot er det viktigere enn noen gang å gi en stemme for begge deler. De to henger sammen, både for å få ned forskjellene og utslippene trenger vi mer solidaritet.

Dette valget er et retningsvalg. SV går til valg på å møte de to største krisene i vår tid: ulikhet og klimaendringer. Derfor er hver eneste stemme til SV en sikker stemme for å kaste Høyre og Frp fra makten. En stemme til SV er dessuten en måte å sikre deg at et nytt flertall i norsk politikk har tyngdepunkt på venstre side. SV er nemlig aldri på vippen. Vi er alltid på venstresiden. En stemme på SV er en stemme for en ny regjering, men også for en ny retning.

En stemme på SV er en stemme på et parti som vil insistere på mer rettferdig fordeling og bedre klimapolitikk fra dag én. Stem for forandring på mandag!

Innlegget er basert på et foredrag på Litteraturhuset i Oslo.