STOR KVELD: Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken ankommer partiets valgvake på Rockefeller i Oslo.
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
STOR KVELD: Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken ankommer partiets valgvake på Rockefeller i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

SV er gjenreist

Sosialistisk Venstreparti har reist seg igjen fra «skyggenes dal», etter en oppsiktsvekkende framgang i valgkampen.

Kommentar

Sosialistisk Venstreparti (SV) har vært gjennom en lang og tung bølgedal. På partiets valgvake på Rockefeller i Oslo nådde jubelen taket utover kvelden. Å stige fra rundt sperregrensa, på fire prosent, til opp mot seks prosent åpner helt nye politiske vinduer. Partiet kan få ti-elleve seter i Stortinget.

Det er likevel langt tilbake til storhetstida, etter valget til Stortinget i 2001, da partiet fikk 12,5 prosent av stemmene og 23 folkevalgte.

SV har lært av tidligere skuffelser etter en god valgkamp. All framgang fra valget til Stortinget i 2013, da partiet fikk 4,1 prosent av stemmene og fikk sju seter i Stortinget, er en seier, dét var den forsiktige leveregelen som ledere i SV holdt fast ved tidlig på valgkvelden. I fjor lå partiet under sperregrensa på meningsmålingene, så seint som i februar lå det såvidt over med 4,1 prosent oppslutning på gjennomsnittet av målingene.

I valgkampen har SV seilt i voksende medvind med partileder Audun Lysbakken i kjempeslag. Partiet har hatt et tydelig budskap som har slått an hos velgerne på venstresida. SV fylte et rom som lå åpent mens Arbeiderpartiet (AP) og Jonas Gahr Støre forsøkte å nærme seg Kristelig Folkeparti (KrF). Lysbakken nådde fram med sin klare tale om «velferdsprofitører», økende sosiale forskjeller, klima og et verdensomfattende forbud mot kjernevåpen. Framgangen på målingene har vært jamn i hele år og gjennom hele valgkampen. I helga kåret Kampanje SV og Lysbakken som valgkampens vinner. SV vant samme kåring i 2003 med Kristin Halvorsen som leder.

Partiorganisasjonen er kraftig styrket underveis, sa Kari Elisabeth Kaski til tilhengerne. Og partiets ungdom gjorde det svært godt i skolevalget. SV er igjen ungdomspartiet.

Det var stapp fullt og store håp på SVs valgvaka på Rockefeller. Partileder Lysbakken ble mottatt med stående klapping og hurra-rop da han ankom en drøy halvtime før valglokalene stengte. Men ennå var utfallet usikkert.

Håpene gikk trinnvis i oppfyllelse, og gleden og lettelsen slo inn hos ledere og tilhengere. «Vi har vært nederlagsdømt», sa Lysbakken utpå kvelden. Han vil gjenreise SV som de viktigste partiet for rettferdig fordeling og miljø. SV er godt igang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.