DEBATT

Forsvarspolitikk i Nord-Norge

SV er nyttige idioter i forsvarspolitikken

Lurte en fra Høyre seg inn på landsstyremøtet til SV i helga?

KASKI: Høyre-kvinne i fåreklær? Foto: Arbeiderpartiet, lisens: CC BY-ND 2.0
KASKI: Høyre-kvinne i fåreklær? Foto: Arbeiderpartiet, lisens: CC BY-ND 2.0 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Hedda Bryn Langemyr, Norges Fredsråd
Hedda Bryn Langemyr, Norges Fredsråd Vis mer

SVs Kari Elisabeth Kaski sa 10.september til Dagbladet, at Norge må styrke hæren i Nord-Norge, fordi Russlands evne og vilje til å bruke militærmakt øker. Dette er en pussig linje fra SV.

Ikke bare er den atypisk for et tradisjonelt fredspolitisk parti, men den er også dårlig fundert fra et sikkerhetspolitisk ståsted. Selv med en kraftig militær opprustning har vi ikke sjans mot Russland. SV bruker forsvarsministerens retorikk om den faren Russland utgjør som brekkstang for en opprustning av forsvaret og styrking av NATO.

SVs posisjon må selvfølgelig sees i sammenheng med motstanden mot nedbygging av baser og militære kapasiteter i nord, slik Forsvarets langtidsplan skisserer. SV har funnet en sak hvor de kan vinne rask politisk gevinst.

Det er ikke galt i seg selv å argumentere for å styrke norsk forsvarskapasitet. Norges Fredsråd er enige i at økt norsk tilstedeværelse kan virke avspennende på Russland. Norske styrker på norsk territorium vil kunne fylle et tomrom som ellers ville blitt fylt av NATO, og med det gjøre Russland mindre nervøse for alliansens økende innflytelse i deres grensetrakter.

Problemet er at Kaski og SV, ved å benytte Høyres fryktretorikk, legger til rette for en politikk som fører oss nærmere NATO og lengre fra et balansert forhold til Russland. Militarisering i Nord-Norge vil ikke i seg selv gjøre oss mindre avhengige av NATO, til tross for hva Kaski måtte mene, hvis vi ikke samtidig pålegger oss tydelige restriksjoner for hvilken rolle NATO skal spille i norsk forsvarspolitikk.

Som opposisjonsparti burde SV gå en ny runde med seg selv og rette fokuset på hvordan vi kan jobbe for et mer selvstendig og defensivt innretta forsvar med klare avspenningstiltak mot naboen i øst. Isteden bruker de russerfrykten som et vikarierende motiv for blant annet å sikre skattekroner og offentlige arbeidsplasser.

Resultatet er at SV bidrar til å styrke fiendebilder, heller enn å tre frem med gode forslag og tiltak for å dempe konfliktnivået.

Det er fortsatt et år igjen til valget. SV bør bruke den tida på å skape et sikkerhetspolitisk alternativ til den regjerende konsesuslinja, det hadde den offentlige debatten vært veldig godt tjent med!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer