VIKTIG: Likestilling og kvinnefrigjøring er av de viktigste sakene for SV, skriver Karin Andersen. Bildet er fra 8. mars i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
VIKTIG: Likestilling og kvinnefrigjøring er av de viktigste sakene for SV, skriver Karin Andersen. Bildet er fra 8. mars i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

SV jobber mot undertrykkelse

Vi fremmer tiltakene som gjør en forskjell.

Meninger

Sosial kontroll og tvangsekteskap er en stor utfordring i en del minoritetsmiljøer. Det har vi sett spesielt i vår når de skamløse minoritetsjentene har stått fram i media og fortalt om kontroll i sin hverdag.

Likestilling og kvinnefrigjøring er av de viktigste sakene for SV, og vi støtter disse kvinnene aktivt. Frp's Helge André Njåstad etterlyser SVs fokus på tvangsekteskap og sosial kontroll. Da har han ikke fulgt så godt med. Bare denne våren har SV fremmet en rekke forslag:

SV foreslo i budsjettet å doble antallet minoritetsrådgivere på skoler, en suksessordning med fokus på tvangsekteskap.

SV foreslo at barn som mister oppholdstillatelsen i Norge fordi de blir holdt i utlandet mot sin vilje, ofte på grunn av tvangsekteskap, skal ha samme unntak som voksne for å kunne komme tilbake. SV foreslo å øke midlene til bolig for dem som bor på krisesenter. Frp har stemt imot.

SV fikk flertall for å utrede kutt i statsstøtte til trossamfunn som fremmer sosial kontroll, og å forsterke handlingsplanen mot radikalisering og ekstremisme. En plan som med Frp's justisminister omtrent ikke har vært finansiert. SV har vært imot regjeringens utsending av afghanske småjenter til Afghanistan, hvor det eneste alternativet ofte er tvangsekteskap.

24 års aldersgrense for familieetablering, er derimot et tiltak som ikke fungerer. Regjeringen skriver til og med selv, at for ekteskap hvor motivet er «æreskodeks og kontroll» er andre tiltak aktuelle. Danmark har innført aldersgrensen uten effekt. Tvert imot kan det føre til økt tvang dersom de som blir tvangsgiftet i utlandet må bli der til de er 24 år. Derfor stemte SV imot. Vi fremmer tiltakene som gjør en forskjell.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.