Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

SV kan ryke og Venstre lever farlig

Alt i alt er det en god dag for borgerlig side. 

Bør være bekymret: SV-leder Audun Lysbakken og Venstres leder  Trine Skei Grande. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Bør være bekymret: SV-leder Audun Lysbakken og Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knappe fire måneder før stortingsvalget minner det politiske landskapet om sketsjen «Orienteringsentusiasten», fra NRK-serien «Tre brødre som ikke er brødre». Der møter vi Bård Tufte Johansen som Tore Hagen (39) – Norges ivrigste (og eneste?) orienteringspublikummer.

Spenningen med orientering er ifølge Hagen starten på løpet. Etter den, er alt åpent:

«Det er det jeg elsker med denne sporten, at man ikke vet noen ting».

Slik er det når man leser månedens meningsmåling Ipsos har gjennomført for Dagbladet. På vei ut i skogen ligger Venstre, SV og KrF skulder ved skulder. Hareide har en knapp ledelse (5,2), Lysbakken står i fare for å falle fra (3,9). For tredje måned på rad ligger Venstre over sperregrensa (4,3), et lyspunkt for et hardt presset parti.

Men, en stein i skoen for Trine Skei Grande er gjennomsnittet fra alle nasjonale målinger. Tall fra pollofpolls.no viser at partiet ligger på 3,1 prosent i mai. I et slikt scenario mister de alle mandater utenom ett, og Skei Grande blir ensom majestet i Venstres stortingsgruppe.

Dagens måling er god for de to partiene i tet. Arbeiderpartiet er litt opp fra forrige valg, Høyre litt ned. Men, begge ligger an til å gjøre det godt. For Støre er regjeringskontorene innen rekkevidde, men det kan like godt hende Solberg får fornyet mandatet. Begge er avhengige av småpartienes oppslutning, begge kan bli avhengige av KrF.

Dersom Venstre faller under sperregrensa, men SV kommer seg over, vil et rødgrønt flertall velte dagens regjering. I en slik situasjon kan selv den mest konservative KrFer bite i seg et Ap-samarbeid, dersom det betyr at man sosialistene holdes unna regjeringsmakt. Og hvis Hareide virkelig vil ha makt, kan han vrake Solberg i det ene eller andre scenarioet.

I kampen om tredjeplassen ligger Fremskrittspartiet best an (14,3). Godt hjulpet av et solid gjennomført landsmøte, samt en rekke gavepakker til kjernevelgere i revidert nasjonalbudsjett, har Siv Jensen sola i ryggen når valgkampen strammer seg til.

Den største skrellen i målinga er det Senterpartiet (9,2) som får. Selv om partiet ligger svært godt an sammenliknet med forrige valg (5,5), faller de markant fra 11,1 og tre måneder på rad med tosifret oppslutning.

Gårsdagens måling i Dagens Næringsliv (Sentio) ga Vedum hele 15,3. prosent oppslutning. Det er langt unna vår måling, men ser vi på bakgrunnstallene og velgerpotensialet er ikke DNs tall uoppnåelig.

I DNs måling falt både KrF og Venstre under sperregrensa. Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde flertall alene.

Men, selv om det skulle være vår og ikke DNs måling som slår an: Vedum har ingen grunn til bekymring. Selv om ulvestriden har roet seg, er de underliggende faktorene som bærer Sp fram (sentralisering, kommunesammenslåing og landbruksoppgjør), fortsatt sterke. Distriktsopprøret holder stand til valgurnene åpner.

Dagens måling viser at det ikke er et høylytt krav om regjeringsskifte fra norske velgere. Et knapt flertall vil ha Solberg framfor Støre som statsminister. 72 prosent mener finansminister Siv Jensen gjør en god eller middels jobb, mens 89 prosent mener det samme om statsministeren.

Det blir jevnt i september, men først ut av skogen i dag: borgerlig side.

Hele Norges coronakart