SV og havresekken

SV gjør det mulig for forskere som meler egen kake å endre praksis på hele bioteknologifeltet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR OM LAG

ti år siden tok de tre «Kristin-ene»; Kristin Halvorsen, Kristin Clemet og Kristin Aase initiativ til en debatt om sorteringssamfunnet. Bruken av bioteknologi, den såkalte «eugeniske indikasjonen» i abortloven og ulike typer gentesting før og etter fødselen ble diskutert.

Også den gang var debatten relatert til behandling av bioteknologiloven i Stortinget. Også den gang avviste Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet hele diskusjonen om sorteringssamfunnet. Også den gang var nøyaktig de samme fagfolkene på banen og advarte mot en restriktiv lovgivning og at denne kunne forhindre fremskritt. Et av disse fagfolkene slapp like godt «katta ut av sekken» og sa at poenget var å gjøre det mulig for norske foreldre å sikre seg vellykkede barn.

Siden den gang har Kristin Halvorsen blitt partileder i Sosialistisk Venstreparti. Hun har vært med og bidra til at SV på Stortinget har sikret flertall for en mer restriktiv linje i spørsmål knyttet til etikk og bioteknologi. Partiet har slått fast at dette er fullt ut forenlig med partiets syn på kvinners selvbestemmelse. Kristin Halvorsen og SV fortjener honnør for dette. Men en langvarig «kampanjejournalistikk» fra Dagbladet må ha gjort inntrykk på partiet, med «pepper» fra et AP på velgerjakt, deler av kvinnebevegelsen og en gruppe fagfolk som primært var ute for å mele sin egen kake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer