SV og Wall Street

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Kristin Halvorsen torsdag åpner SVs landsmøte står sosialismen høyere i kurs enn på lenge. Selv i tenketanken Civita har klynkene om øst-europeiske tilstander måttet vike for festskrift til velferdsstaten og dens fortreffelighet. «Finanskrisen har satt venstresidens verdier på kartet mer enn noen gang», som Halvorsen selv sier det. Alt burde ligge til rette for at finansministeren kan ta fart og kline skikkelig til mot høyrepolitikk til helga. Eller?

Tirsdag i forrige uke la pensjonsfondet fram sine tall for 2008. I løpet av i fjor tapte fondet 633 milliarder kroner. Det utgjør et tap for hver eneste nordmann på 190 000 kroner. De mørkerøde tallene skyldes ikke bare internasjonale nedgangstider, men også lyseblå politikk. Våren 2007 tok finansminister Halvorsen initiativ til å øke aksjeandelen, og dermed risikoen, i fondet fra 40 prosent til 60 prosent. Det manglet ikke på advarsler. 21. januar 2008, etter at petroleumsfondet hadde tapt sine første hundre milliarder på finansmarkedene sendte jeg på vegne av Rødt et åpent brev til Halvorsen, der vi oppfordret finansministeren til å selge fondets aksjer før tapene eksploderte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer