KOLLEKTIV:  Kollektivtrafikk vs. biltrafikk i Oslo
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KOLLEKTIV: Kollektivtrafikk vs. biltrafikk i Oslo Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

SV på utsida av kollektivsatsingen

SV velger selv å stille seg utenfor kollektiv-politikken i Oslo.

Meninger

Debatten om luftkvalitet i Oslo og andre byer er viktig.

Dessverre bidrar SVs Sunniva Holmås Eidsvolls innlegg i Dagbladet 18. august nok en gang mer til å tåkelegge enn å oppklare hvordan nasjonale og lokale myndigheter kan spille på lag for å løse problemet.

Venstre på Stortinget har sørget for at kommunene får langt større muligheter til å innføre restriksjoner på bilbruk og andre tiltak som vil bedre luftkvaliteten enn den rødgrønne regjeringen var villig til å gi dem.

Det gjelder blant annet lavutslippssoner og forbud mot bruk av dieselbiler på dager med høy luftforurensning.

SV fremmet en rekke forslag til denne saken. Men heller ikke utenfor regjering lykkes SV i å få med seg Ap på noe som helst, så det hele endte som et slag i luften.

Dette føyer seg inn i rekken av saker hvor SV prioriterer å rope høyt framfor å levere resultater.

Men jeg kan forsikre SV om at dersom Oslo kommune ved reforhandlinger om Oslopakke 3 får med seg Akershus på å innføre miljødifferensierte bompenger, vil Venstre på Stortinget sørge for at det kan gjennomføres.

Også når det gjelder E18 vest for Oslo, velger Eidsvoll å se bort fra klare vedtak både i Stortinget og i bystyret i Oslo.

Et stort flertall i både Oslo og nasjonalt mener 40 mrd. er en altfor høy pris på dette prosjektet, og det er en klar forutsetning at biltrafikken inn til Oslo ikke skal øke.

Det er likevel viktig å få utbedret veien, ikke minst for å sørge for bedre framkommelighet for busser og syklister. Det vil i seg selv bidra til å redusere luftforurensingen i Oslo og nabokommunene.

Hvis SV hadde ment alvor med deres ambisjoner om å gjøre noe med luftkvaliteten i hovedstaden burde de blitt med i forhandlingene som skjer mellom Oslo og Akershus om Oslopakke 3 og påvirket resultatet, i stedet for å stemme mot det som er den viktigste finansieringskilden for kollektivsatsingen i Oslo.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.