Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Barnehager

SV snur ryggen til privat initiativ

Det er en misforståelse å tro at alle skattepengene kommer innbyggerne til gode dersom tjenestene leveres rett fra det offentlige.

«FELLES DUGNAD»: Hva er logikken i at akkurat barnehager må eies og drives av en offentlig aktør? spør artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
«FELLES DUGNAD»: Hva er logikken i at akkurat barnehager må eies og drives av en offentlig aktør? spør artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er ingen tvil om at SV tar et steg til venstre når de på sitt landsmøte vedtok forbud mot utbytte i private barnehager. Dermed skapes det tvil om framtida til de private barnehagene.

STORTINGSREPRESENTANT: Kristin Vinje (H). 
STORTINGSREPRESENTANT: Kristin Vinje (H).  Vis mer

Selv om Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, avviser kravet fra SV, ser vi hva som skjer lokalt både i Oslo, Bergen, Harstad, Tromsø og Trondheim. Der Arbeiderpartiet regjerer med støtte fra den ytterste venstresiden, pågår det en ideologisk maktkamp der private aktører systematisk skvises ut av markedet.

Da barnehageforliket ble vedtatt i 2003 var vi helt avhengige av en felles dugnad mellom private og offentlige aktører for å nå målet om full barnehagedekning. Samtidig har myndighetene sørget for rammevilkår som har gjort det mulig for private aktører å ta del i dette markedet. I 2008 sa Bård Vegar Solhjell at det ikke hadde vært mulig å få til den formidable utbyggingen uten at det hadde vært penger å tjene på det, og mulig for private barnehager å komme på banen. I 2011 sa SV at det var helt naturlig at de som hadde satset i denne bransjen også skulle få lov til å ta utbytte. De hadde jo tross alt lagt ned flere timer ulønnet arbeid og privat kapital.

Noe annet ville være urimelig, het det da. Er det da rimelig å snu ryggen til de aktørene som bidro til full barnehagedekning og som i dag har etablert seg og tilbyr gode tjenester til barnefamilier?

De som SV en gang betraktet som helter og viktige bidragsytere for å nå SVs viktigste valgløfte om utbygging av barnehager, ses nå på med forakt og betraktes som aktører med onde intensjoner!

Det er en misforståelse å tro at alle skattepengene kommer innbyggerne til gode dersom tjenestene leveres rett fra det offentlige. Noen insisterer på at det er såkalte velferdsprofitører som er problemet, altså at noen tjener penger på å tilby velferd. Men, hva er logikken i at akkurat barnehager må eies og drives av en offentlig aktør? Offentlig sektor kjøper varer og tjenester fra private selskaper i stort omfang, og fra et offentlig perspektiv skulle det ikke være noen forskjell på en krone enten den er brukt på sykehjem, barnehage eller på veibygging. Man kan vel heller ikke forvente at leverandører av slike tjenester ikke skal kunne tjene penger på det?

Vil vi virkelig gjøre rammebetingelsene for private aktørene så dårlige at det ikke lenger vil være interessant for dem å drive gode barnehager? Jeg mener nei. Det er synd for innbyggerne i Oslo, Bergen, Harstad, Tromsø og Trondheim at politikere motarbeider private selskaper. Det ville være både trist og uklokt dersom vi skulle få en nasjonal politikk som går til angrep på private aktører i dette markedet! Variasjon og valgfrihet er bra, både for barna og de ansatte.

Ved å drive både i privat og offentlig regi, skaper man også en dynamikk og innovasjon i sektoren som kommer hele samfunnet til gode. Dersom vi skal løse velferdsoppgaver i framtida, er vi avhengige av at alle god krefter bidrar.

Det er ikke slik at alle gode krefter i samfunnet befinner seg i offentlig sektor, og vi bør legge til rette for at også private aktører kan tilby tjenester på vegne av det offentlige.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media