SV sov da det gjaldt

Det er til å gjennomskue når SV spiller ut noe om personvern to uker før valget. Da de hadde muligheten i vår til å fremme det hensyn de nå er for, sov de i timen.

SV lot være å stemme da det gjaldt: «Etter de såkalte Snowdenavsløringene, der SV værer muligheter for å kritisere USA, våkner SVs Lysbakken og Solhjell opp og krever en ny «overvåkningskommisjon». Sistnevnte varsler å ta dette inn i det jeg formoder blir Soria Moria 3. Dette er antakelig lite annet enn symbolpolitikk.», skriver kronikkforfatteren.  Foto: Berit Roald / Scanpix
SV lot være å stemme da det gjaldt: «Etter de såkalte Snowdenavsløringene, der SV værer muligheter for å kritisere USA, våkner SVs Lysbakken og Solhjell opp og krever en ny «overvåkningskommisjon». Sistnevnte varsler å ta dette inn i det jeg formoder blir Soria Moria 3. Dette er antakelig lite annet enn symbolpolitikk.», skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Personvernet krever reell interesse, og en styrking av allerede etablerte kontrollorganer, ikke som valgkampinnfall fra et parti som har hatt åtte år på seg til å handle.

Før sommeren stemte SV og de andre regjeringspartiene ned følgende forslag fra Høyre, Frp, KrF og Venstre: «Stortinget ber regjeringen (...) fremme en sak til Stortinget om hvordan man kan sikre at innbyggere i Norge får bedre beskyttelse i sin tele- og datakommunikasjon.» Forslaget ble framsatt i forbindelse med Personvernmeldingen som var det første svaret på Personverkommisjonens rapport fra 2009. Jeg var medlem av PVK. Som saksordfører for Personvernmeldingen merket jeg ikke noe engasjement fra SV. Partiet hadde ingen egne merknader i saken.

Etter de såkalte Snowdenavsløringene, der SV værer muligheter for å kritisere USA, våkner SVs Lysbakken og Solhjell opp og krever en ny «overvåkningskommisjon». Sistnevnte varsler å ta dette inn i det jeg formoder blir Soria Moria 3. Dette er antakelig lite annet enn symbolpolitikk.

Personvernet har en utsatt stilling i møte med den teknologiske utviklingen, særskilt i et land som ønsker å bevare og styrke enkeltmenneskets integritet og rett til privatliv. Vi må være grunnleggende skeptiske til hvordan våre personopplysninger - enten det er legejournalen, skattelister eller nettbank - blir brukt. Både i primærbruk og i gjenbruk av opplysningene.

EOS-utvalget, Datatilsynet og Sivilombudsmannen har i dag denne politiske oppgaven. EOS-utvalget foretar for eksempel inspeksjoner av Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetsavdeling og Politiets sikkerhetstjeneste. Disse kontrollorganene er viktige og bør styrkes, slik at vi unngår situasjoner der norske myndigheter bedriver etterretningsanalyse av norske innbyggere, uten klar lovhjemmel og konkret mistanke.

Det er til å gjennomskue når SV spiller ut noe om personvern to uker før valget. Men da de hadde muligheten i vår til å fremme det hensyn de nå er for, sov de i timen.

En ny «Lundkommisjon» er uegnet for formålet. Slike kommisjoner blir ofte til som skippertak for å ta igjen forsømmelser, og kompenserer ofte dette med å hive ut barnet med badevannet. I dette tilfelle med å svekke forståelsen for at vi må ha hemmelige tjenester for å møte organisert og stille undergraving av nasjonale sikkerhetsinteresser. Derimot må vi ha en innebygd, kontinuerlig kontroll med at tjenestene holder seg til fullmaktene de er gitt av Stortinget. Disse organene er allerede på plass, bla annet Stortingets EOS-utvalg. Derimot kan det være grunn til å overveie om Personvernutredningen (NOU 2009:1) bør oppdateres i lys av den teknologiske utvikling som har funnet sted.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.