SV uten bakkekontakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMAPOLITIKK: SVs Audun Lysbakken vil skattlegge flypassasjerene for å bygge høyhastighetsbane Oslo-Bergen. «Er virkelig 100 kroner for mye for å redde klimaet?», spør Lysbakken i Dagbladet 17.8. SVs utspill illustrerer vanviddet i CO{-2}-debatten. Har SV i det hele tatt noen følelse av kostnad i forhold til nytten i et CO{-2}-perspektiv?

La oss si en høyhastighetsbane halverer dagens flyavganger mellom Oslo-Bergen. Det vil redusere CO{-2}-utslippene med drøyt 50.000 tonn CO{-2} i året. Dette er mindre enn 0,1 prosent av norske CO{-2}-utslipp! For å oppnå dette vil SV bruke minst 25 milliarder kroner! Til sammenligning regner regjeringen at et CO{-2}-renseanlegg på Kårstø gasskraftverk vil koste fem milliarder kroner og redusere årlige CO{-2}-utslipp med 1 000 000 tonn CO{-2} i året!

Dagbladet må snart se på Regjeringens mange klimabløffer. ALLE flypassasjerer betaler allerede CO{-2}-avgift til staten for sine innenriks flyreiser. Regjeringen har IKKE øremerket disse pengene på CO{-2}-kvoter eller lignende tiltak. Lysbakken vil altså skattlegge flypassasjerene dobbelt opp for CO{-2}-utslippene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer