BLODÅRE: SVs Bård Vegar Solhjell går inn for milliardløft for bibliotekene, som han kaller kultur-Norges blodåre. Foto: NTB Scanpix
BLODÅRE: SVs Bård Vegar Solhjell går inn for milliardløft for bibliotekene, som han kaller kultur-Norges blodåre. Foto: NTB ScanpixVis mer

SV vil ha bibliotekløft på 1 milliard

SV mener det bør øremerkes 1 milliard kroner til folkebibliotekene over en femårsperiode.

- Bibliotekene er enormt viktig, de er en slags blodåre i Kultur-Norge. Samtidig er det dokumentert at det kulturløftet vi har hatt, ikke har gitt den samme styrking av bibliotekene som andre områder av kulturlivet, sier SVs kulturpolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell.

Han la fram partiets plan for et femåring nasjonalt bibliotekløft under Litteraturfestivalen på Lillehammer onsdag, og sier han vil legge forslaget fram for Stortinget en av de nærmeste dagene.

Da Enger-utvalget la fram sin kulturutredning i fjor, ble det pekt på at folkebibliotekene har vært nedprioritert de siste årene.

Om hvorfor SV kommer med sitt forslag nå og ikke mens de satt i regjering, sier Solhjell:

- Før Enger-utvalget visste vi nok ikke hvor tydelig bildet var. Nå er det bibliotekenes tur. De fortjener å bli vinnerne i Kultur-Norge i årene som kommer, sier Solhjell.

SV foreslår et bibliotekløft i fem punkter, og vil blant annet også ha et felles nasjonalt digitalt mediebudsjett for kjøp av tilgang til digitale ressurser. (NTB)