Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svabø til scenen

Synnøve Svabø er i godt selskap når hun debuterer på Nationaltheatret i teaterdokumentaren «Biografi» 20. februar. På scenen står også Monna Tandberg, Jon Øigarden og Lars Wikdahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke akkurat «Vaginamonologene», men en begynnelse, sier Svabø om sin debut på selveste Nationaltheatret.

«Biografi» er en slags kjærlighetshistorie - som også handler om lengselen etter berømmelse. Mot slutten av hver forestilling skal hovedrolleinnehaver Monna Tandberg intervjues av en ny journalist. En av dem er altså Synnøve Svabø.

- Jeg er den første i familien som er gått til scenen. De er veldig fornøyd nå, sier hun og hopper inn i rollen som «Svabø-familien». «Nå er hun i mål,» babler hun på sitt sedvanlige vis og lar øyene sveipe dramatisk rundt i Nationaltheatrets ærverdige sal.

Perfekt valg

Sammen med Svabø sitter kvinnene bak annerledesstykket, Camilla Martens og Torill Goksøyr. Sammen danner de selskapet G/M Salong. De tok initiativet, teatersjef Eirik Stubø åpnet dørene, og nå deler de utgiftene. Goksøyr og Martens har samarbeidet om flere oppsetninger før, men aldri på Nationaltheatret.

- Både regissør-, dramatiker- og hovedrollen er besatt av kvinner, sier Martens og tenker på kvinne-opprøret på Nationaltheatret i fjor sommer - hvor Stubø fikk krass kritikk for et mannsdominert repertoar. I tillegg til å regissere har jentene også skrevet stykket. Nå diskuteres det om de skal skuespille litt også.

- Vi ønsket oss Monna Tandberg og Jon Øigarden og fikk med oss begge, så vi har vært veldig heldige. Monna er et perfekt valg fordi hun liker å kaste seg ut i ting som er litt annerledes, sier Martens.

For mens Tandberg er vant til å ha ett manus å forholde seg til, har hun i løpet av seks prøver fått «nytt» manus fire ganger. Veien blir til mens de går.

- Jeg synes det er gøy med litt skeive ting, for å si det sånn. Men jeg vet om flere skuespillere som aldri ville vært med på dette, sier hun.

En utfordring

Synnøve Svabø bestemte seg nokså kjapt etter å ha fått teatertilbudet.

- Jeg er ikke redd for å ta en utfordring. Og så ga det meg en veldig trygghet at de spurte meg og stoler på meg, sier Svabø, som dessuten nesten alltid svarer «ja» når jenter spør.

- Jeg vil gjerne være med på å fronte når jenter tør, sier hun.

- Nå er jeg jo bare én av fem som skal fylle samme rolle. Men det er sikkert mer enn nok av grunner til å bli nervøs for det. Så jeg må nok hjem og øve!

<> Hva skjer i teater-Norge? <> Sjekk ut hva som skjer på teaterfronten på Dagbladet.no/manual
SEG SELV: Her øver Synnøve Svabø seg på å tre inn i rollen som seg selv, i en intervjusituasjon med Monna Tandberg. Bakkvinnene heter (fra venstre) Torill Goksøyr og Camilla Martens. (Også Sarah Natasha Melbye, Charlotte Thiis Evensen, Anne Sandvik-Lindmo og Mette Aakerholm skal spille journalister i stykket.)
Hele Norges coronakart