NOBELPRISVINNER: Den franske forfatteren Patrick Modiano får Nobelprisen i litteratur. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo/Gallimard
NOBELPRISVINNER: Den franske forfatteren Patrick Modiano får Nobelprisen i litteratur. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo/Gallimard Vis mer

- Svært merkelig Nobelpris-valg

Nobelprisen i litteratur går til Patrick Modiano.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet:) Årets Nobelpris i litteratur går til den franske forfatteren Patrick Modiano.

Det avslørte Svenska Akademins sekretær Peter Englund klokka 13 i dag.

Modiano får prisen blant annet for å «ha framkalt de mest ufattelige menneskeskjebner», heter det i juryens uttalelse.

- Valget av Patrick Modiano må vel kunne betegnes som litt overraskende, faktisk svært merkelig. Selv om Modiano stadig har vært nevnt som kandidat, er det tross alt ikke mer enn seks år siden den franske forfatteren Jean-Marie Gustave Le Clézio fikk prisen. Det virker kanskje litt fantasiløs å gi den til enda en franskmann i samme generasjon, når man har så mange spennende kandidater å velge mellom, sier Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet.

Lenge siden på norsk
- Når det gjelder Modiano på norsk, så har han ikke vært utgitt her siden 1988. Bare tre bøker av ham er utgitt i Norge, blant dem Goncourd-prisvinneren «Gater i mørke», som jeg husker som en spennende og intellektuell thriller. I Frankrike utga han sin nyeste bok i 2012, og har jevnlig høstet priser og skapt debatt, sier han.

- Jeg har ikke lest ham siden de norske utgivelsene, så hvor ufattelige menneskeskjebnene han skriver om er, kan jeg ikke uttale meg om. Det han utga på norsk, handlet om rastløs ungdom og kjærlighet.

Trykkes opp på ny
De tre bøkene, «Gater i mørke», «Ungdomstid» og «Søndagene i august» ble utgitt i Norge mellom 1979 og 1988 på forlaget Cappelen.

I Cappelen Damm, som det heter i dag, har det vært hektisk aktivitet etter at prisvinneren ble offentliggjort.

- Det var uventet. Som mange andre, ble vi veldig overrasket, men selvfølgelig og veldig glade. Dette er fjerde gangen vi får en nobelprisvinner i vår stall, og det er stort for oss som forlag, sier informasjonssjef Tone Hansen.

- Det er veldig mange år siden bøkene var tilgjengelige i norske utgaver. Men vi har snudd oss fort rundt, og er allerede i gang med å få trykket opp på nye. Om ikke så altfor lang tid, vil de være ute i norske bokhandler. Det er snakk om uker, ikke månder, sier hun.

For øyeblikket undersøker produksjonsavdelingen om de kan scanne sidene i de gamle bøkene, eller skrive dem inn på ny.

- Vi har en dame som skriver veldig fort her, og som sitter klar. Så det skal gå ganske kjapt, lover Hansen.

- Om tap og identitet Heldigvis for forlaget, er det ikke snakk om noen mursteinsromaner.

- Romanene hans er korte, 130-150 sider. Alltid variasjoner over det samme tema, om tap, identitet, sa Svenska Akademins sekretær Peter Englund til Nobelprisens eget nettsted, Nobelprize.org, etter annonseringen.

Han anbefaler også romanen «Gater i mørke» (fransk: «Rue des boutiques obscures»).

Nobelprisen i litteratur

• Har vært utdelt siden 1901. Prisen deles ut av Svenska Akademin.
• Navnet på årets vinner bekjentgjøres i dag klokka ett.
• Norge har fått prisen tre ganger; Bjørnstjerne Bjørnson (1903), Knut Hamsun (1920) og Sigrid Undset (1928).

- Han er veldig glad i detektiv-sjangeren, og leker med den, sier Englund om boka.

Patrick Modiano ble født 30. juli 1945 i Boulogne-Billancourt i Frankrike. Han har skrevet over 30 romaner, og debuterte allerede i 1968, med «La place de l'etoile». Han har også skrevet barnebøker og filmmanus.

Andre favoritter
De siste ukene er det kenyanske Ngugi Wa Thiong'o (76) og japanske Haruki Murakami (65) som har ligget øverst på bettinglistene.

Jon Fosse har vært den mest populære nordmannen, med en sjuende plass hos Ladbrokes.

Det litterære selskapet Svenska Akademin har delt ut prisen siden 1901, etter at den og de andre Nobelprisene ble innstiftet av Alfred Nobel. Ifølge testamentet hans, skal litteraturprisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

Hvis du hører ekstra godt etter når vinneren annonseres, hører du kanskje noen rope «äntligen» - en omstridt, men munter Nobelpris-tradisjon.

I fjor gikk Nobelprisen i litteratur til den kanadiske forfatteren Alice Munro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer