- Svært merkelig Nobelpris-valg

Nobelprisen i litteratur går til Patrick Modiano.

NOBELPRISVINNER: Den franske forfatteren Patrick Modiano får Nobelprisen i litteratur. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo/Gallimard
NOBELPRISVINNER: Den franske forfatteren Patrick Modiano får Nobelprisen i litteratur. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo/Gallimard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Årets Nobelpris i litteratur går til den franske forfatteren Patrick Modiano.

Det avslørte Svenska Akademins sekretær Peter Englund klokka 13 i dag.

Modiano får prisen blant annet for å «ha framkalt de mest ufattelige menneskeskjebner», heter det i juryens uttalelse.

- Valget av Patrick Modiano må vel kunne betegnes som litt overraskende, faktisk svært merkelig. Selv om Modiano stadig har vært nevnt som kandidat, er det tross alt ikke mer enn seks år siden den franske forfatteren Jean-Marie Gustave Le Clézio fikk prisen. Det virker kanskje litt fantasiløs å gi den til enda en franskmann i samme generasjon, når man har så mange spennende kandidater å velge mellom, sier Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet.

Lenge siden på norsk - Når det gjelder Modiano på norsk, så har han ikke vært utgitt her siden 1988. Bare tre bøker av ham er utgitt i Norge, blant dem Goncourd-prisvinneren «Gater i mørke», som jeg husker som en spennende og intellektuell thriller. I Frankrike utga han sin nyeste bok i 2012, og har jevnlig høstet priser og skapt debatt, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer