Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Svak brems før ny fart

Ingress

Meninger

Den annonserte bråstoppen i norsk økonomi blir åpenbart ikke verre enn at folk som vil gjøre en god investering på boligmarkedet kan følge ekstra nøye med neste år. På et eller annet tidspunkt i 2014 vil lysere utsikter i Europa påvirke husholdningenes forventninger til norsk og egen økonomi. Da vil generelt økende optimisme blande seg med grunnleggende forhold i økonomien og forsiktig bidra til en konjunkturoppgang i 2015. Da, om ikke før, vil boligprisene igjen stige fra et bunnivå som ligger om lag 6 prosent under toppnivået tidligere i år.

Det kan leses ut av Statistisk sentralbyrås konjunkturtendenser som ble lagt fram fredag. SSBs framskrivninger er noe mer optimistiske enn analyser fra DnB og Nordea. Det er særlig utviklingen i Europa som ventelig vil gi impulser til norsk økonomi. I euroområdet har det nå vært to kvartaler med vekst. Europa er ute av resesjonen. Den innenlandske etterspørselen øker. Arbeidsledigheten flater ut. I USA er det moderat vekst. Boligprisene har økt, selv om det er langt igjen til gamle høyder. Og ledigheten er fortsatt så høy at sentralbanken holder et lavt rentenivå.

I norsk økonomi er farten betraktelig dempet i år. Det er svakere vekst i konsumet, faktisk nær nullvekst i 2. og 3. kvartal i år. Folk sparer mer enn før. Og boligprisfallet vil trolig vare ut neste år. Men så vil reallønnsvekst og mangel på boliger trolig føre til ny prisvekst som vil etterfølges av ny vekst i boliginvesteringene. Altså vil karusellen komme i gang igjen.

Prognoser og beregninger er aldri sikre. Modellene som brukes fanger ikke alltid opp virkeligheten og heller ikke hvordan bedrifters og husholdningers forventninger, samt gjentatte dramatiske oppslag i mediene, påvirker økonomien. Det fantes heller ikke modeller som kunne forutse finanskrisen som rystet verden i 2008 og fortsatt preger økonomien i mange søreuropeiske land.

Kronekursen er også vanskelig å forutse. I år har krona svekket seg med over 10 prosent, mye mer enn SSB forutså. Det påvirker norsk økonomi ved at importprisene blir høyere og ved at det blir lettere for norsk eksportindustri å bli kvitt sine varer, siden de blir billigere i utenlandsk valuta. Alt i alt er det liten grunn til panikk. Verden går videre, og det vil bli jul både i år og neste år.