DEBATT

Corona, EU og Putin

Svak EU-respons utnyttes av Kreml

Da Italia ba om hjelp, kranglet EU om hvor pengene skulle tas fra. Sårt tiltrengt nødhjelp kom fra uventet hold. Kina, Cuba og Russland kom til unnsetning.

NØDHJELP TIL EUROPA: Utad virker det som EU blir driblet på PR-området av land som ikke bare har gode hensikter, skriver innsenderen. Her lander 53 leger og helsearbeidere fra Cuba på Malpensa ved Milano for å hjelpe under coronakrisa i Italia. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB Scanpix
NØDHJELP TIL EUROPA: Utad virker det som EU blir driblet på PR-området av land som ikke bare har gode hensikter, skriver innsenderen. Her lander 53 leger og helsearbeidere fra Cuba på Malpensa ved Milano for å hjelpe under coronakrisa i Italia. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Coronakrisen med all sin lidelse og politisk ubesluttsomhet åpnet for hjelp fra autoritære regimer, ikledd som barmhjertige samaritaner.

Et EU-dokument omtalt av nyhetsbyrået Reuters fastslår at russiske medier har utviklet «en betydelig desinformasjonskampanje» mot Vesten for å forverre virkningene av coronaviruset, skape panikk og så mistillit.

Utad virker det som EU blir driblet på PR-området av land som ikke bare har gode hensikter. Den russiske hjelpen har fått stor dekning i russiske medier og framstilles som en humanitær- og solidaritetshandling. Det kan hende, men hjelpen er også maktpolitikk.

Italia har hatt et skrikende behov for hjelp utenfra under coronakrisen. La det være sagt, all hjelp fortjener en takk, uansett hvor hjelpen kommer fra.

Russland forsøker gjennom utspekulerte påvirkningsaksjoner å svekke samholdet i, og mellom, de europeiske landende. EUs famlende håndtering av coronakrisen har vært en «lissepasning» til Russland. Det vet Kreml å utnytte for alt hva det er verdt.

Putin fyrer gjerne opp motsetninger i andre land, men frykter motsetninger i sitt eget land. Det ser vi også under coronakrisen. Lenge nektet Kreml for at coronaviruset var et problem i eget land. De som mente noe annet ble «påsatt munnbind», eller arrestert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer