KOMMENTARER

Svak forkjølelse neste år, men så bedring

Et besøk i Statistisk sentralbyrå gjør at nervene igjen kommer i lage. Det blir jul i år og neste år også.

KONJUNKTURER: Forsker i Statistisk sentralbyrå,Torbjørn Eika, presenterte torsdag på en pressekonferanse i Oslo et økonomisk utsyn over året 2008 og perspektivene framover. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KONJUNKTURER: Forsker i Statistisk sentralbyrå,Torbjørn Eika, presenterte torsdag på en pressekonferanse i Oslo et økonomisk utsyn over året 2008 og perspektivene framover. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forsker Torbjørn Eika formulerte det slik: "Mye har skjedd siden sist, men ikke alt er negativt." Første del av hans utsagn viser til den dramatiske nedgangen i oljeprisene de siste månedene. Prisfallet har vært langt større enn det SSB regnet med sist byrået la fram sine konjunkturtendenser i september, og mange næringer påvirkes av lavere oljeinvesteringer.

I mellomtida har nyhetsbildet vært like nervøst som verdens børser. Vi har lest om stigende arbeidsledighet, fallende oljeinvesteringer, lavere lønnsvekst, lavere rente og prisfall på boliger. Noe av dette ble bekreftet i tallene som ble presentert i formiddag. En markert, men kortvarig norsk konjunkturnedgang. I 2015 får norsk økonomi rusk i luftveiene.

Men dramatisk virker de ikke, utsiktene for de nærmeste åra. Norsk økonomi er mer robust enn som så.

Lønnsveksten vil gå ned fra 3,3 prosent  i år til 3,1 prosent neste år. Det er både bra og forventet. Det norske lønnsnivået er høyt og vil trolig forbli høyere enn hos våre handelspartnere.

Boligprisene vil falle litt neste år, men bare med 0,2 prosent. Året etter, i 2016, stiger de igjen. Det er generell pessimisme som påvirker boligprisene nedover, men de vil motvirkes av lavere rente. Altså er det mest trolig snakk om en utflating. Det er tross alt bedre enn et overopphetet boligmarked med bobler som sprekker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer