Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Svak forkjølelse neste år, men så bedring

Et besøk i Statistisk sentralbyrå gjør at nervene igjen kommer i lage. Det blir jul i år og neste år også.

KONJUNKTURER: Forsker i Statistisk sentralbyrå,Torbjørn Eika, presenterte torsdag på en pressekonferanse i Oslo et økonomisk utsyn over året 2008 og perspektivene framover. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KONJUNKTURER: Forsker i Statistisk sentralbyrå,Torbjørn Eika, presenterte torsdag på en pressekonferanse i Oslo et økonomisk utsyn over året 2008 og perspektivene framover. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Kommentar

Forsker Torbjørn Eika formulerte det slik: "Mye har skjedd siden sist, men ikke alt er negativt." Første del av hans utsagn viser til den dramatiske nedgangen i oljeprisene de siste månedene. Prisfallet har vært langt større enn det SSB regnet med sist byrået la fram sine konjunkturtendenser i september, og mange næringer påvirkes av lavere oljeinvesteringer.

I mellomtida har nyhetsbildet vært like nervøst som verdens børser. Vi har lest om stigende arbeidsledighet, fallende oljeinvesteringer, lavere lønnsvekst, lavere rente og prisfall på boliger. Noe av dette ble bekreftet i tallene som ble presentert i formiddag. En markert, men kortvarig norsk konjunkturnedgang. I 2015 får norsk økonomi rusk i luftveiene.

Men dramatisk virker de ikke, utsiktene for de nærmeste åra. Norsk økonomi er mer robust enn som så.

Lønnsveksten vil gå ned fra 3,3 prosent  i år til 3,1 prosent neste år. Det er både bra og forventet. Det norske lønnsnivået er høyt og vil trolig forbli høyere enn hos våre handelspartnere.

Boligprisene vil falle litt neste år, men bare med 0,2 prosent. Året etter, i 2016, stiger de igjen. Det er generell pessimisme som påvirker boligprisene nedover, men de vil motvirkes av lavere rente. Altså er det mest trolig snakk om en utflating. Det er tross alt bedre enn et overopphetet boligmarked med bobler som sprekker.

Ledigheten vil øke fra 3,5 prosent i år til 3,9 prosent neste år. SSB regner med at den stiger til 4,0 prosent i 2016, men så faller den igjen i 2017.

Forbruksfesten demper seg en smule. Samtidig forventes det at vi sparer mer de nærmeste åra.

Andre del av Eikas utsagn, "ikke alt er negativt" minner oss om at alt henger sammen med alt i økonomien. Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Vel har oljeprisen stupt med om lag 40-50 dollar fatet siden toppnoteringene. Men samtidig har kronekursen svekket seg betydelig. Det er godt for norsk konkurranseutsatt eksportindustri. Da blir det nemlig billigere for utlendinger å kjøpe norske produkter. Det blir også billigere for utlendinger å feriere i Norge, men dyrere for nordmenn å feriere i utlandet.

Det meste tatt i betraktning tyder 2015 på å bli et slags økonomisk hvileskjær. Veksten i Fastlands-Norge vil bare bli på 1 prosent. Det kalles på nyhetsspråket "en kraftig oppbremsing i veksten". Husholdningenes etterspørsel vil ikke øke mye som det har gjort i tidligere år.

Men så vil det gå bedre, sakte men sikkert, både med boligpriser og lønninger og alt som er viktig for den jevne forbruker. Ifølge SSB.

Renta vil bli liggende lavt lenge. SSB regner både med at Norges Bank senker styringsrenta og at den såkalte pengemarkedsrenta vil gå ned fra 1,7 prosent til 1,2 prosent. Det vil dermed bli billigere å låne penger. Det vil holde liv i boligomsetningen, uten at det fører til  prisstigning neste år.

Det som umiddelbart er galt for et oljeproduserende land som Norge, er godt for oljeimportører. SSB mener lavere oljepris er godt for Europa, Kina og USA. Og ifølge KS sjeføkonom, Per Richard Johansen, som i dag bare var tilskuer ved framleggelsen av konjunkturtendensene, pleier en positiv utvikling i USA smitte over til andre kontinenter etter et par kvartaler. I USA  forventer man en moderat vekst framover. Arbeidsledigheten har falt ned til 5,8 oprosent i oktober, og det er god sysselsettingsvekst i USA.

For igjen å sitere Eika: "Vi snakker ikke om verdens undergang".

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling