Svak innsats mot miljøtragedie

Hvorfor er ikke Kystverket ute i felten og spar bort oljebefengt snø og is nå når dette er mulig?

Slapp ut olje: Containerskipet Godafoss gikk på grunn ved Hvaler 17. februar.Foto: John T. Pedersen
Slapp ut olje: Containerskipet Godafoss gikk på grunn ved Hvaler 17. februar.Foto: John T. PedersenVis mer

Oljesøl: Erik Solheim, etter at du fløy i helikopter over vestfoldkysten applauderte du jobben som gjøres med å samle opp oljen fra det islandske skipet «Godafoss». «Kystverket gjør en fabelaktig innsats», sa du til NTB. Det du ikke så fra helikopteret, er at strender langs Vestfolds- og sørlandskysten er rammet hardt av oljesølet.

Oljesølet er trolig tidenes verste på sørlandskysten, med påslag på hittil over 30 registrerte steder. Vi har å gjøre med en nasjonal miljøtragedie du tydeligvis ikke er klar over. Heller ikke pressen har i særlig grad rettet søkelyset mot konsekvensene på land. Resultatet er at dette må være tidenes mest underkommuniserte norske miljøtragedie.

Kystverket vil ikke fjerne oljen på letteste måte. På vestfoldkysten har is med olje blitt skylt opp på land. På strender her i Tjølling mellom Larvik og Sandefjord finner du overalt is og snø med svarte flekker. Med mildværet kommer stadig mer olje til syne. Når is og snø smelter, treffer oljen steiner. Det er uendelig mye lettere spa olje bort fra snø og is enn å fjerne den fra stein. Da må du først skrape av det du klarer, deretter gni inn med oljebark. Og siden, til våren, bruke høytrykksspyler med varmt vann. Til slutt må oljen spyles til sjøs for så å samles opp med lenser.

Erik Solheim, hvorfor er ikke det Kystverket du hyller ute i felten og spar bort oljebefengt snø og is nå da dette er mulig? Da kunne og kan fortsatt mye av denne tragedien reduseres, og med mindre bruk av samfunnets ressurser. Men mye av isen har alt smeltet. Bare i det lille området jeg kjenner best har tusenvis av vakre rullestein fått seig olje på seg. Selv har jeg spadd i ti dager og mast hver dag på brannvesenet, Kystverkets partner i felten, om å gjøre det samme. De var her én dag med to mann, den ene gikk etter to timer. Siden har jeg ikke sett dem.

Påslagsområder må sperres av. Turgåere og fiskere går nå som is og snø minker inn i områdene med oljesøl på rullestein- og sandstrender. Det er ikke så lett å få øye på dette oljesølet. Det er små flekker olje, på størrelse med en hånd og mindre. Til gjengjeld er det mange slike flekker. Prøv å forestille deg hva som skjer når folk tråkker i denne ekstremt seige og klebrige oljen. Problemet kan fort bli mangedoblet.

Det er uforståelig at ikke brannvesenet sperrer av påslagområder med sperrebånd. Dette var avgjørende etter Full City-havariet for at ikke oljesølet skulle spre seg. Til tross for daglige oppfordringer via brannvesenet, vil tydeligvis ikke Kystverket sperre av områder. Kystverket har heller ikke gått ut med appell til befolkningen om å være forsiktig med å gå i strandsonen nå.

Erik Solheim, hvorfor ber du ikke Kystverket kartlegge omfanget av oljesølet på land slik at adekvate ressurser kan settes inn? De må ut å gå på strendene. Nå.

Alle opprydningstiltak må godkjennes av Kystverket. Brannvesenet her i larviksområdet har mannskapene klare til å gjøre det som burde gjøres, men Kystverket holder igjen av budsjetthensyn. Kystverket er jo så stolt over hva man alt har gjort med «Godafoss», opprydningen har vært så vellykket, uttalte beredskapsdirektør Johan Marius Ly nylig til Aftenposten.

Erik Solheim, du må be Kystverket gjøre det som all fornuft tilsier burde gjøres akkurat nå.