Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svake kilder i Muhammed-bok

Sira-litteraturen er ikke blant tekstene islam baserer seg på.

Muslimer ber Eid al-Adha-festen på Fillipinene november 2010. Bildet muslimene har av profeten Muhammed stammer fra koranen, hadith og sunnah. Halvor Tjønn har brukt andre kilder i sin bok, mener forfatteren.  Foto: Scanpix
Muslimer ber Eid al-Adha-festen på Fillipinene november 2010. Bildet muslimene har av profeten Muhammed stammer fra koranen, hadith og sunnah. Halvor Tjønn har brukt andre kilder i sin bok, mener forfatteren. Foto: Scanpix Vis mer

Halvor Tjønn har skrevet en bok om Muhammed. Det virker på enkelte som at nå har vi endelig tilgang på sjokkerende informasjon om Muhammed, akkurat som om islamkritikere tidligere ikke har greid å komme med slikt.

Tidligere har vi blitt presentert myter om at islam ble spredd ved vold og at det er tvang i islam. Nå skal vi altså lære om Muhammed og hvor hevngjerrig og blodtørstig han var. Ikke rart at muslimene er som de er når de har et sånt forbilde. Som Arne Dvergsdal sier: «Problemet er selvsagt at mange av våre dagers 1,3 milliarder muslimer anser Muhammed som verdens mest fullkomne menneske, og handler deretter».

I sin anmeldelse av boka sier Arne Dvergsdal at Halvor Tjønn har gått til kildene. Dette er feil. Disse tekstene er ikke en del av grunnlaget for hvordan islam skal forstås. Halvor Tjønns bok baserer seg på Ibn Ishaqs biografi om Muhammed. Hans verk tilhører sira-litteraturen og er ikke en av de tre kildene islam baserer seg på. islam baserer seg på følgende: Koranen, sunnah og hadith, altså ikke sira-litteraturen.

Sira-litteraturen er ikke en sikker kilde. Da denne litteraturen ble produsert gjennomgikk den ikke den samme verifisering som hadith-litteraturen var gjenstand for. Derfor er dette et sterkt ankepunkt imot den. Hadith-litteraturen ble nøysommelig samlet. Ibn Ishaqs bidrag til hadith er særdeles lite brukt og er ikke særlig troverdig ifølge lærde i hadith.

En av Ibn Ishaqs kritikere, Imam Malik, levde i hans samtid og de bodde begge i Medina. Imam Malik som regnes for å ha rapportert veldig sikre hadith, det vil si godt verifiserte historier om Muhammed, gikk hardt ut mot Ibn Ishaq og gikk så langt som å kalle ham en løgner, nettopp på grunn av det han påsto om Muhammed. Derfor er Halvor Tjønns undertittel «slik samtiden så ham» høyst tvilsom og ifølge mange muslimer helt feil.

Halvor Tjønn og hans meningsfeller trer med sine bidrag inn i rekken av islamkritikere som ikke har vært nøye nok med sine kilder. Jeg håper for vårt samfunns freds skyld at slike bidrag ikke skal få særlig fotfeste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media