Svake kjemper alene mot sulten

Hiv/aids i Afrika rammer samfunnets sterkeste: de unge voksne, og særlig kvinner, og svekker deres motstandskraft og mulighet til å hjelpe, skriver Hilde Frafjord Johnson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag markerer vi verdens aidsdag. 42 millioner lever med denne dødelige sykdommen, det store flertallet i Afrika. Hiv/aids-epidemien er i ferd med å bli en utviklingskatastrofe for Afrika. På samme kontinent er nå en annen katastrofe under oppseiling: sult. Mer enn 38 millioner mennesker er rammet. Det er en dødelig kombinasjon. Det er vanskelig å tenke seg noe verre. Følgene av årets sultkatastrofe kan derfor bli mer alvorlige enn hva man har opplevd noen gang tidligere.

På samme måte som hiv angriper kroppens immunsystem, angriper hiv/aids-epidemien samfunnets strukturer. Om lag 29 millioner afrikanere er rammet av hiv/aids. Det er unge voksne i sin mest produktive alder som smittes. Hiv svekker kroppens motstandskraft mot sykdom, og hiv/aids svekker Afrikas motstandskraft mot sult og naturkatastrofer. Mennesker svekket av hiv/aids tåler sulten enda dårligere enn andre.

Vanligvis er det de eldre og de yngste som lider mest under en sultkatastrofe, og det er disse som først bukker under. Men ettersom hiv/aids i første rekke rammer samfunnets sterkeste, de unge voksne - og særlig kvinner - er også denne gruppens motstandskraft sterkt svekket. På grunn av hiv/aids-epidemien rammer sulten derfor bredere. Dette betyr også at de eldre og de yngste, som støttet seg på hjelp fra de sterkeste, nå ikke lenger vil få den samme hjelpen. Sulten rammer med andre ord hardere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer