LEDER

Endelig: Den store debatten om forsvaret

Svakere og farligere

Forsvaret blir tynt på bakken, men får større og tyngre kapasitet til å bombe fienden.

KRITIKK: Generalløytnant Robert Mood peker på svakheter i regjeringens langtidsplan for forsvaret.
KRITIKK: Generalløytnant Robert Mood peker på svakheter i regjeringens langtidsplan for forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) tiltrådte, snakket hun varmt om en ny åpenhet og reell debatt om utfordringene. Nå har hun fått den store forsvarsdebatten, men knapt på den måten en statsråd ønsker seg. En lang rekke lekkasjer og kritiske innlegg fra sentrale offiserer og eksperter, har sådd betydelig tvil om retningen på regjeringens langtidsplan for forsvaret. Eriksen kjemper med ryggen mot veggen, fordi lekkasjene viser at hun opprinnelig gikk inn for et langt høyere nivå på ekstrabevilgningene til forsvaret enn de 165 milliardene (over 20 år) som nå ligger til behandling i Stortinget. Det er likevel ikke prestisjenederlag internt i regjeringen som svir mest. Den foreliggende planen kritiseres først og fremst for sine militærfaglige og sikkerhetspolitiske mangler.

Les også: Et forsvar som mangler kraft på bakken

En av dem som er tydeligst i kritikken er Robert Mood, tidligere hærsjef, FN-utsending til Syria og NATO-general. I en kronikk i Aftenposten pekte han på at NATOs vilje og evne til å komme oss raskt til unnsetning er svekket, og at vi har et nasjonalt forsvar som enkelt kan utmanøvreres hvis noen vil sette oss under press. Mood sier at regjeringens plan har flere gode sider, men at den er lagt opp slik at forsvarsevnen vil bli svakere de neste fem til ti åra. Et forsvar som kan takle det uventede vil først være klart om ti til tjue år. Vi er fullstendig prisgitt at andre vil ta ansvar for vår sikkerhet hvis noe skjer, følge Mood. Bl.a. advarer han mot nedbyggingen av hæren, Heimevernet og Kystjegerkommandoen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer