Svaksynt Hofgaard

Vi tilbyr ikke barn under 13 år kirurgisk behandling, og kirurgene våre fjerner ikke 90 prosent av magesekken.

KJENNER IKKE IGJEN BESKRIVELSEN: - Vi tilbyr ikke barn under 13 år kirurgisk behandling, og kirurgene våre fjerner ikke 90 prosent av magesekken. Illustrasjonsfoto: Daniel Sannum Lauten
KJENNER IKKE IGJEN BESKRIVELSEN: - Vi tilbyr ikke barn under 13 år kirurgisk behandling, og kirurgene våre fjerner ikke 90 prosent av magesekken. Illustrasjonsfoto: Daniel Sannum LautenVis mer

Vi tar sykelig overvektig ungdom på alvor ved å tilby en grundig tverrfaglig utredning og et helhetlig behandlingsprogram. Noen få tilbys fedmekirurgi gjennom deltakelse i en klinisk studie.

President i Norsk Psykologforening Tor Levin Hofgaard hevder at vi har nådd et lavmål i forståelsen av fysiske plager og psykologi når barn får skåret bort 90 prosent av magesekken med referanse til NRK1-programmene om fedme hos ungdom i vinterferieuken. Vi deltok begge aktivt i programmene og kjenner oss ikke igjen. La oss forklare.

Vi tilbyr ikke barn under 13 år kirurgisk behandling, og kirurgene våre fjerner ikke 90 prosent av magesekken. Et enkelt googlesøk på «gastrisk bypass» vil vise fine bilder og forklaringer på metoden.

De fleste av våre ungdommer (over 13 år) behandles med ikke-kirurgiske metoder. Etter en grundig tverrfaglig utredning ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold tilbys noen få utvalgte tenåringer, i praksis over 15 år, deltakelse i en nøye overvåket klinisk studie. Behandlingen er enten gastrisk bypass og samtidig tverrfaglig støtte og hjelp til endring av spisevaner og livsstil, eller bare det siste. Begge behandlingstilbud har fokus på varig endring av atferd og mental mestring, og vi benytter etablerte samtaleteknikker.

Forskning viser entydig at alvorlig fedme hos ungdom oftest følges av vedvarende eller økende fedme i voksen alder. Psykologiske og sosiale faktorer kan forklare en del av problemet, og ulike former for psykologiske behandlingsmetoder kan være til hjelp for noen. Likevel har ikke-kirurgiske behandlingstilbud begrenset effekt hos flertallet.

Flere internasjonale studier tyder derimot på at noen få utvalgte ungdommer mellom 13 og 17 år kan ha nytte av fedmekirurgi som ledd i studier ved sentre som tilbyr både utredning og oppfølging av et tverrprofesjonelt team. Disse ungdommene oppnår ofte bedre fysisk og psykisk helse samt bedre livskvalitet.

Vi forenkler altså ikke overvekt til et diett- og trimproblem. Tvert imot tar vi hver enkelt ungdom på alvor ved å tilby et individualisert behandlingsopplegg i trygge og faglig sterke omgivelser. Vi håper at presidenten i Psykologforeningen er interessert i en åpen fordomsfri dialog som ikke bidrar til ytterligere stigmatisering av ungdom som sliter med overvekt.