KOMMENTARER

Svakt om bioetikk

Bioteknologirådets evaluering av bioteknologiloven er et svært dårlig arbeid. Vi trenger større innsyn i Rådets beslutninger.

BIOTEKNOLOGI: Bioteknologirådet bør åpne beslutningsprosessen for innsyn og offentlig debatt, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
BIOTEKNOLOGI: Bioteknologirådet bør åpne beslutningsprosessen for innsyn og offentlig debatt, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sist uke overleverte Kristin Halvorsen Bioteknologirådets 240 sider lange evaluering av bioteknologiloven til helseminister Bent Høie.

Evalueringen avslører behovet for mer åpenhet og debatt rundt Bioteknologirådets faktagrunnlag og beslutninger.

Hvis man skal oppsummere evalueringen i ett ord må det være at den er konservativ.

Rådet ønsker forbud mot altruistisk surrogati og straff for kommersiell surrogati. De vil ha en svært begrenset tilgang på eggdonasjon og assistert befruktning, og stiller strenge krav til fosterdiagnostikk.

Rådene er trolig på linje med det politiske flertallet, men beslutningene og begrunnelsene er i utakt med både den bioetiske forskningslitteraturen og politikken i andre land.

Vi kan være enig eller uenig i Rådets vurderinger. Det som verre er, er at de ikke lever opp til et av de viktigste kravene som er stilt dem. Ifølge dem selv ser de det «som viktigere enn noensinne å formidle balansert informasjon som gir rom for etisk refleksjon.»

Det har de ikke evnet å gjøre. Verken myndigheter eller befolkningen som helhet står med evalueringen rustet til å gjøre seg opp en mening når en ny lov nå skal utarbeides.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.