Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pelsdyroppdrett

Svakt pelskompromiss

Dette er etikk som halter.

BØR AVVIKLES: Mink i bur.
BØR AVVIKLES: Mink i bur. Vis mer
Meninger

Regjeringens pelsdyrmelding, som ble lagt fram i går, går ikke inn for noen avvikling av næringen. Den stiller en rekke skjerpede krav til dyreholdet. Argumentet som brukes for å opprettholde denne omstridte næringen, handler om at det er bedre å drive pelsdyravl i Norge under strenge vilkår enn under elendige forhold i utlandet. I dette leser vi en erkjennelse av at pelsdyrhold er dyreplageri, men at plageriet i Norge er mer akseptabelt enn andre steder. Dette er etikk som halter.

De skjerpede kravene innebærer blant annet forbud mot å holde mink i grupper. Fra å holde tre til fem dyr i samme bur som i dag, skal det nå reduseres til ett dyr av hvert kjønn. Videre kreves det tiltak for å motvirke feil beinstilling hos rev, tilpasset fôring og bruk av aktivitetsobjekter for å gi dyra et mer stimulerende miljø. Det er likevel ikke til å komme bort fra at det å holde ville dyr i bur, aldri kan gi en dyrevelferd som er god. Burene er for små til at dyrene kan utvikle naturlig velferd.

Både dyrevernorganisasjoner og pelsdyrnæringen har uttrykt misnøye med regjeringens melding. Veterinærinstituttet og Veterinærforeningen har oppfordret til avvikling av pelsdyroppdrett, og Mattilsynet finner regelbrudd i nesten halvpartene av tilsynssakene. Heller ikke Norges Pelsdyralslag er fornøyd med regjeringens forslag, og mener at det gir vanskelige rammevilkår for næringen, hvis de ikke får offentlige subsidier. Kravet om maks to mink i et bur vil føre til at en gjennomsnittlig pelsdyrfarm vil måtte investere 3 til 3,4 millioner kroner, ifølge næringen.

En styrt avvikling av pelsdyrnæringen er et bedre forslag enn regjeringens forsøk på kompromiss. Meldingen har vurdert avvikling som oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak. Det blir konkludert med at det er mulig både praktisk og juridisk å avvikle næringen gjennom et forbud mot pelsdyroppdrett, men det innvendes at det vil føre til økonomisk tap for oppdretterne og et mulig samfunnsøkonomisk tap.

Dermed blir det opp til Stortinget å avgjøre om pelsdyroppdrett er forenlig med god dyrevelferd. Flere meningsmålinger viser at mer enn halvparten av de spurte mener det er galt å holde dyr i bur. Organisasjonen NOAH leverte nylig 143000 underskrifter mot pelsbransjen til landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Neste uke arrangeres det fakkeltog i flere norske byer. Engasjementet er stort, særlig blant de unge. Derfor er det vanskelig å se at bransjen har noen framtid i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling