LITT MER YDMYK ENN FØR: PST sjef Janne Kristiansen hold pressekonferanse på Radison Blue i Nydalen fredag. Foto: Jacques Hvistendahl
LITT MER YDMYK ENN FØR: PST sjef Janne Kristiansen hold pressekonferanse på Radison Blue i Nydalen fredag. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Svakt

PST-sjefen var spak, men sitter utrygt.

- Jeg beklager som PST-sjef, jeg tar ansvar som sjef for PST og jeg fortsetter som sjef for PST, sa PST-leder Janne Kristiansen til pressen i går.
Lite kunne illustrert bedre at på talerstolen sto det en svært svekket PST-sjef.

Når sjefer kaller inn til pressekonferanse for å si beklager og at de tar ansvar i samme setning, er vanligvis neste setning erklæringen om at de går av. De siste dagene har hun møtt kritikk fra blant andre lederen av justiskomiteen, lederen for Stortingets 22. juli-komite og sin egen sjef, justisminister Grete Faremo. I går skulle hun møte kritikken.

- Jeg angrer på at jeg ikke var mer presis, sa Kristiansen om at hun har uttalt seg direkte feil.
Sammen med ordene «vi skal lære» og «dette har vært vanskelig» viste talen at PST-sjefen innser at hun har svekket tillit. Kristiansen er tilsynelatende lite ydmyk av natur, men i går beklaget hun både unøyaktigheter og feilinformasjon. 
I tillegg informerte hun offentligheten om at hun ikke kunne bevise det hun har sagt om at PST sjekket lista de fikk fra prosjektet «Global Shield», men at hun stolte på sine ansatte som sa at de hadde gjort det. Dersom alle feil nå er belyst, får ikke Janne Kristiansen sparken i denne omgang.

PST-sjefen sitter likevel utrygt. Misnøyen mot henne gjelder nemlig ikke bare feilinformasjonen, men bygger på de famøse uttalelsene hun kom med, da hun sa at «selv ikke Stasi-Tyskland» kunne stoppet Breivik og at terroristen hadde «det perfekte, ariske utseendet». Hun får ikke sparken for dem heller. Men etter redegjørelsen nektet justisministeren å svare på om hun var fornøyd med PST-sjefens forklaring. Faremo åpnet for at det kan bli nødvendig med flere redegjørelser fra PST-sjefen i tida framover. De bør ikke avsløre flere tilfeller av feilinformasjon fra PST. Dersom det blir avdekket flere feil, eller PSTs interne rapporter har store mangler, vil PST-sjefens skjebne raskt besegles rundt kongens bord.

Janne Kristiansen har ikke råd til flere feil. Da blir setningen nevnt innledningsvis fra gårsdagens pressekonferanse historie. Kanskje det er derfor hun virket nølende da manus var slutt og hun måtte svare på spørsmål fra pressen.

BLIR SITTENDE: Men PST-sjef Janne Kristiansen unnskylder og angrer. Foto: Jacques Hvistendahl
BLIR SITTENDE: Men PST-sjef Janne Kristiansen unnskylder og angrer. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer