Svanesang for Teaterfuglen

KØBENHAVN (Dagbladet): Alt tyder nå på at det ikke kommer til å bli noe av Sverre Fehns tilbygg til Det Kongelige Teater, den såkalte Teaterfuglen.

I går offentliggjorde den danske avisa Jyllands-Posten en fersk meningsmåling som viser at halvparten av københavnerne er mot tilbygget. 50 prosent i Sonars meningsmåling sier nei til Teaterfuglen. 26 prosent sier ja, 24 prosent svarer vet ikke.

  • Dette kommer på toppen av at motstanden mot utbyggingsplanene er økt i Københavns bystyre som følge av kommunevalget i høst. I tillegg har partiet Venstres kulturpolitiske talskvinne, Ester Larsen, nå snudd. Venstre var et av de partiene som opprinnelig støttet den danske regjeringens forslag om et teatertilbygg. Men til Jyllands-Posten sier Larsen at rikspolitikerne må være forsiktige med å presse Teaterfuglen ned over Københavns hode. «Hele prosjektet har utviklet seg skjevt. Det er blitt satt store spørsmålstegn ved de forutsetninger som lå til grunn for vår støtte til utbyggingen,» påpeker hun.
  • Heller ikke fra den danske kulturminister Ebbe Lundgaard eller Det Kongelige Teaters direktør Michael Christiansen er det kommet noen ny forsvarstale for Fehns Teaterfugl. Lundgaard har lagt prosjektet på is til nyttår, offisielt for å «unngå press i byggebransjen». Men alle vet at den egentlige forklaringen er at han håper på mindre motstand i København, hvilket altså verken gårsdagens meningsmåling eller kommunevalget tyder på.
  • Og teaterdirektør Christiansen virker lettere oppgitt over det han kaller den «massive kampanjen» mot Teaterfugl-prosjektet. Han synes beslutningen om tilbygget er blitt så politisk at han har valgt sidelinjen som ståsted.
  • Det var i 1994 den danske regjeringen med støtte fra Venstre og de konservative ble enige om å reise et nytt hus for teaterkunsten ved siden av Det Kongelige Teaters bygning på Kongens Nytorv. Prislappen var 700 millioner kroner. Sverre Fehn vant arkitektkonkurransen som ble utlyst sommeren 1995. Da københavnerne fikk se en modell av bygget, skjøt motstanden mot planene fart. Nå regner observatører i København med at kulturminister Lundgaard kommer til å begrave Teaterfugl-planene for godt. Det pussige er at rosen av Fehns planer er vokst proporsjonalt med motstanden og vissheten om at Teaterfuglen neppe kommer på vingene.
  • Med halve København som erklærte motstandere, og støttespillere som faller fra, skal det mye til for at kulturminister Ebbe Lundgaard tvinger prosjektet igjennom.