Svanesang for TV3

Skjønner programutvalget i TV3 hva «The Swan» gjør med en hormonbesatt pubertets-babe med blomstrende kviser og en litt forspist kropp?

TV3 STARTET

denne uken sin nye serie «The Swan». Programmet der stygge andunger forvandles til vakre svaner ved hjelp av et ekspertpanel fra Frankenstein-akademiet. Kirurg, tannlege, trener, hudpleier, frisør, sminkør, stylist og terapeut brer sin vare vinge over et knippe utvalgte. Kvinner, vel og merke.

Feit er teit, roper TV3, og demonstrerer for hele det moderne Norge at andunger i 2004 bare kan bli svaner i kraft av sin skjønnhet.

I første episode ble to heldige hverdagspiker med triste øyne og bløte mager snittet opp, fettsugd, sandblåst og spesialtrent. Etter tre måneders nådeløs renovering sjanglet de ut på høye hæler, storgråtende og lykkelige, som to sprøytelakkerte bimboer med blekede tenner, hair extensions, ny nese og ny balkong. Langs veien fikk de litt terapi for å styrke selvtilliten. Hvem skal styrke selvtilliten til de som ser på?

HVORDAN I HIMMELENS NAVN

skal jeg kunne skåne min åtte år gamle niese mot dette? Nei, hun hadde ikke lagt seg, dessverre. Hun sprang rundt i stua med kveldsmat og hjelm. Hjelmen tvinger vi på henne så hun ikke skal skade seg når hun sykler. Hva slags verneutstyr skal beskytte henne mot TV3? Eller TVNorge og «Ekstrem Forvandling»? Hvordan skal hun noensinne kunne bli styremedlem i privat sektor hvis hun fra nå av får ukentlig beskjed om at hun ikke duger hvis hun ikke pynter opp?

Skjønner programutvalget i TV3 hva «The Swan» gjør med en hormonbesatt pubertets-babe med blomstrende kviser og en litt forspist kropp? Hun som har egen tv på rommet og ikke lenger kan sendes i seng. Skjønner satelittkanalens sponsorer hva slags verdier de formidler? Er de i det hele tatt interessert, eller gjemmer de seg i sin tur bak aksjonærene? Forstår Viasat og MTG, eller hvem som nå egentlig sitter med ansvaret, at de med dette skyller lubne heltinner som Tjorven, Fru Pigalopp og Aretha Franklin ut med badevannet? Kanalsjef Espen Hattestad? Og hvor i himmelens navn er Kringkastingsrådet når vi trenger dem? Sitter de alle som en og overvåker Kristopher Schau så han ikke banner eller viser tissen sin på tv igjen? Er de i stand til å se hvor det egentlige forfallet finner sted? Selvfølgelig ikke, de passer jo bare på NRK. Burde ikke Rådet zappe litt innom alle kanaler? Kulturminister?

«Hva gjør de med det de skjærer bort?» spurte niesen min. Godt spørsmål. Sender det til Afrika? Kanskje vi kan bygge en restkvinne av det overflødige? En jævel av en reservekjerring med skakke tenner, brede hofter og solide valker. En diger furie med en helvetes hjernekapasitet, som driter i utseende og spiser værdamer til frokost. Supersmart. For jeg er nokså sikker på at «The Swan» også skjærer bort en del av hjernen på ofrene sine. Eller hvertfall bedøver den kraftig.

En av de to nyoppussede svanene vaklet mandag kveld videre til den store finalen. Hennes tykke mor, tykke far og tykke bror gråt av glede og alle klemte programlederen, som viste en rørende omsorg for deltakerene. Alle klemte i det hele tatt på hverandre. Til og med ekspertpanelet måtte felle en liten collagen-tåre idet kveldens vinner sikret seg finaleplass. Hun hadde i utgangspunktet en flott, staut Barbra Streisand-nese. Den var selvfølgelig en saga blott etter forvandlingen. Øynene var løftet og haken bygget opp. Sånne haker får gikt om vinteren, sier min sykepleiervenninne. Men kanskje TV3 sender henne et ullskjerf i posten?

SENERE I HØST

skal svanen over alle svaner kåres. Finalistene får sikkert høvlet bort litt mer av kroppen før den store dagen så de skal bli enda mer konkurransedyktige. Eller er det kanskje kirurgen som får den gjeveste prisen?

Finnes det noen kjerringer der ute som er klare til kamp? Prinsessesyken brer seg med rekordfart gjennom kongeriket. Pen er det som gjelder. Vi som tok sløyd valgfag på 70-tallet står måpende tilbake og lurer på hvor det glapp.

Parallelt med mandagens svanesang viste NRK2 filmklassikeren «Eksorsisten». Den var ikke på langt nær så skummel som skrekkfilmen på TV3.