Svanesang

Hun var matematikerstudenten som ble oppdaget og forvandlet til en av verdens mest kjente sopraner. Barbara Hendriks ble en syngende svane.

Som i H. C. Andersens eventyr om den stygge andungen - Barbara Hendricks musikalske skjønnhet ble oppdaget da hun var student i matematikk og kjemi. Hun drømte aldri om å bli klassisk sangerinne, men hadde alltid sunget i kirken i oppveksten, både gospel, jazz og klassiske salmer.

Valgte musikken

En professor hørte henne på en skolekonsert og fikk henne til å skifte studieretning. Barbara fant ut at hun måtte ta talentet sitt på alvor, og i 1973 tok hun sin bachelor i musikk ved The Juillard School of Music i New York, 25 år gammel.

Ikke lenge etter å ha debutert som profesjonell sangerinne, fikk hun oppdrag på operascener og konsertscener verden over, og merkelappen som en av verdens beste sopraner.

Sopranen som synger alt

Hendricks har over 20 operaroller i repertoaret sitt og tolv av de har hun allerede foreviget på album. Hun har også spilt i musikalske filmer og satt i juryen under Filmfestivalen i Cannes i 1999.

Som klassisk sanger er hun veldig glad i kammermusikk og ekspert på tysk, fransk, amerikansk og skandinavisk orkestermusikk.

Hun har spilt med vår tids største dirigenter og orkestre, og er med sine 80 innspillinger en av verdens mestselgende artister.

Som jazzsangerinne debuterte hun i 1994, og har deltatt på jazzfestivaler siden, blant annet har hun turnert Japan med Herbert von Karajan.

Humanistisk arbeid

Barbara Hendricks bruker også sangtalentet sitt i andre omgivelser en råflotte konserthus. Siden 1987 har hun jobbet for FNs høykommisær for flyktininger, og besøkt flyktningeleire verden over.

På begynnelsen av 90-tallet, mens borgerkrigen fremdeles herjet i tidligere Joguslavia, holdt hun solidaritetskonserter i Dubrovnik og Sarajevo. I 1998 grunnla hun i tillegg sin egen freds-stiftelse.

Konserter i Norge

Barbara Hendricks har vært i Norge tidligere i år. I månedsskiftet april-mai gjestet hun Harstad, Bodø, Skien Stavanger og Oslo.

Nå er hun klar for Olavsdagene i Trondheim, sammen med de norske strykerne i Vertavokvartetten.

På programmet i kveld står fransk musikk med komponister som Ravel, Debussy, Chausson og Fauré.

Les mer om sangerinnen på hjemmesidene til Barbara Hendricks. Her kan du se flere videointervjuer med damen, hvor hun forteller om karrieren. Du kan også lese om konserten med Vertavokvartetten på sidene til Olavshallen eller Olavsfestdagene.