DEBATT

Debatt: Abortloven

Svar på et vanskelig spørsmål

Da abortloven ble vedtatt var det ikke mulig å fjerne ett av to fostre i et svangerskap med tvillinger. Nå er det mulig. Det har reist vanskelige etiske spørsmål som fagmiljøene lenge har etterlyst svar på. Nå har vi kommet med svaret.

IKKE LETT: Fosterreduksjon er ikke lett, for noen. Nå gjør vi det mer forutsigbart hva som skal skje og hvordan, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), her sammen med Olaug Bollestad (KrF) i en spørretime på Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
IKKE LETT: Fosterreduksjon er ikke lett, for noen. Nå gjør vi det mer forutsigbart hva som skal skje og hvordan, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), her sammen med Olaug Bollestad (KrF) i en spørretime på Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Alle norske kvinner har rett til selvbestemt abort inntil uke tolv. Etter uke tolv må de søke om svangerskapsavbrudd i abortnemnd. Vi foreslår at søknader om fosterreduksjon også skal behandles i abortnemnd. Så å si alle fosterreduksjoner finner nemlig sted etter uke tolv. At de behandles i abortnemnd er derfor helt naturlig.

Bent Høie.
Bent Høie. Vis mer

I et innlegg i Dagbladet 26. februar hevder Kristin Thue at vi fratar kvinner grunnleggende rettigheter ved å gjøre dette. Det stemmer ikke. Vi rydder opp i en sak som lenge har vært etisk vanskelig for mange – også fagfolk.

I dag kan en kvinne som er gravid med friske tvillinger velge å fjerne ett av fostrene før grensen for selvbestemt abort. Det kalles fosterreduksjon. Abortloven sier ingenting om slike inngrep. Derfor har fagfolk spurt helsemyndighetene om det er tillatt eller ikke.

Vi ba derfor Justisdepartementet om å vurdere spørsmålet. I 2016 kom konklusjonen. Justisdepartementet slo fast at kvinnens rett til selvbestemmelse før uke tolv også omfatter retten til å velge hvor mange fostre hun skal bære fram.

Fagfolkene som utfører fosterreduksjoner i Norge syntes ikke dette var den beste løsningen. De anbefalte at fosterreduksjoner bør behandles i abortnemnd. Begrunnelsen var at disse inngrepene som regel skjer etter uke tolv fordi de er vanskelige å utføre tidlig i svangerskapet. Vi har valgt å følge anbefalingen fra fagfolkene i et forslag som vi har sendt på høring. Det innebærer at kvinner må søke fosterreduksjon på lik linje med alle kvinner som søker abort etter uke tolv. De vil søke etter de samme kriteriene også.

Begrunnelsen for å søke abort eller fosterreduksjon kan være risiko for sykdom hos fosteret eller kvinnen. Det kan være at kvinnen blir satt i en vanskelig livssituasjon.

For dem som søker om å fjerne ett av to tvilling-fostre vil ikke antallet barn i seg selv være tilstrekkelig begrunnelse for å få innvilget fosterreduksjon. Kvinnen må også kunne vise til andre forhold. Det kan for eksempel være at hun allerede har omsorg for flere barn eller at hun har ansvar for et barn med en alvorlig sykdom. Kvinnens alder og familiesituasjon kan også være en begrunnelse for å innvilge fosterreduksjon. Abortnemndene skal legge stor vekt på hvordan kvinnen bedømmer sin egen situasjon.

Fosterreduksjon er ikke lett, for noen. Nå gjør vi det mer forutsigbart hva som skal skje og hvordan – for kvinnen som søker fosterreduksjon, for abortnemnda som skal vurdere søknaden og for legen som skal gjøre inngrepet.Vi fratar ikke noen grunnleggende rettigheter. Vi gir et etterlengtet svar på et vanskelig spørsmål.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer