Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svar til «Changemaker»

INGRID STOLPESTAD

i Changemaker spør i et sint innlegg 8.10. om jeg bruker min innflytelse i den katolske kirke for å bedre kvinners stilling. Svaret på det er et ubetinget ja, selv om jeg mest har jobbet med tradisjonell internasjonal politikk. Men innflytelse i verdens eldste diplomati utøves på innsiden og vil aldri bli diskutert i pressen, verken fra min eller andres side. Diskresjon er en selvfølge i ethvert diplomati, spesielt i dette.

Men jeg kan si at i Familierådet har jeg spesielt jobbet med å fremme likestilling i Vesten, dvs. muligheten for kombinasjon karriere-familie.

Dette er en illusjon for kvinner i mange latinske land, også i Europa: «Italienske kvinner verken jobber eller føder barn, hva gjør de egentlig?», sier macho-gutta i disse landene. Det er ikke morsomt. Derfor er det viktig at jeg, når jeg representer pavestolen, slår ned på dette i foredrag, intervjuer, etc. Hvis du ser på internett, vil du finne store mengde slike foredrag. Likestilling er god katolisisme og godt norsk eksportprodukt.

Hva så med AIDS og kirkens preventive og medisinske arbeid? Jeg er ingen ekspert på dette, men jeg vil gjerne påpeke at det er en utbredt misforståelse at kirken sier nei til å bruke kondomer for å forhindre smitte (Se The Tablet's utlegning av temaet av professor i moralteologi Martin Rhonheim ved det Pavelige Universitet Santa Croce (10.7.2004, «The Truth about Condoms»). Selvsagt bør den som har sex beskytte sin partner på denne måten. Men kirken sier ikke: «Vær promiskuøs, ha all den sex du vil, bare husk kondomer». Kirken sier «Lev et ansvarlig seksualliv», som betyr sex i ekteskapet i katolsk moralteologi. Er den ene parten smittet, skal man selvsagt bruke kondom for å forhindre smitte.

SEX UTENFOR

ekteskapet? «Avholdenhet», sier kirken, men om man ikke vil leve avholdende, så må man i alle fall ta ansvar for ikke å smitte noen. Mine kolleger i det katolske fredsmeglingssamfunnet Sant' Egidio driver et utstrakt AIDS-arbeid også, og vil kunne gi deg alle detaljer om kirkens arbeid på dette felt. Jeg formidler gjerne kontakt.

Men hovedproblemet er jo at afrikanske menn verken lever avholdende eller bruker kondomer; og at kvinnen er undertrykt. Holdningsendring til både sex og kvinner er det som må til på lang sikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media