Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Elbiler:

Svar til Geir Martinussen

Skal Norge gjøre alvor av å kutte klimagassutslipp må vi erstatte de over to millionene fossilbilene på norske veier med utslippsfrie alternativ.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er viktig å klargjøre fakta og knuse myter i elbil debatten. Derfor var vi glade for å svare elektroingeniør Geir Martinussen når han kom med en del vanlige innvendinger mot elbilenes klimaeffekt i et debattinnlegg i Dagbladet.

Men i et nytt svarinnlegg gjentar imidlertid Martinussen mange av de samme argumentene som i første innlegg. Han argumenterer for at elbiler slipper ut mer CO2 enn fossilbiler. Det stemmer ikke.

Elbiler slipper ut betydelig mindre enn bensin- og dieselbiler, også når du regner den totale levetidskostnaden. I vårt forrige innlegg finnes det lenker til flere studier som viser dette.

I tillegg er det viktig å understreke at om vi skal vi ta klimatrusselen på alvor, er det ingen vei utenom å fjerne utslippene fra de over 2,5 millionene bensin- og dieselbilene som kjører på norske veier i dag. Fortsatt satsing på fossilbiler er ingen løsning. I den overgangen spiller elbiler en avgjørende rolle.

De som sier nei til elbil, må samtidig komme med en annen løsning for hvordan vi skal kutte utslippene fra disse bilene, som alle er enige om er nødvendig. Det kan vi ikke se at Martinussen, eller andre som argumenterer mot elbiler gjør.

SV kommer derfor til å kjempe for at elbilene slår fossibilene ut av markedet så fort som mulig. Det gir renere luft, mindre støy og kutter klimagassutslipp. Vi håper flertallet på Stortinget vil fortsette å støtte oss i dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!